Met waardering lazen wij het artikel over twee patiënten met Corynebacterium diphtheriae infecties. Goed dat bij deze patiënten de diagnose werd gesteld, en dat de auteurs het ziektebeeld hiermee onder de aandacht brengen. Ook wij beschreven eerder dat…
In het artikel wordt het volgende gesteld: "Sommige medicijnen geven een verhoogd risico op galsteenvorming, zoals fibraten (bijvoorbeeld ezetimib) en ceftriaxon" Dit behoeft correctie: Ezetimib is geen fibraat, maar een NPC1L1-remmer Ezetimib is niet…
Geachte auteurs van het artikel 'Nachtzweten, een veel voorkomend symptoom', In uw artikel in het laatste nummer van het NTvG mis ik in de tabel op pagina 15, 'Differentiaaldiagnose nachtzweten', de fysiologische vorm van nachtzweten, waar ikzelf aan lijd…
Dank voor uw reactie. Toch zie ik wel degelijk een parallel. In uw artikel betoogt u dat de tweede lijn niet mag volstaan met het uitvoeren van vervolgbeleid (in de eerste lijn) aan de verantwoordelijkheid van de patiënt over te laten, maar dit zowel per…
Geachte heer Vollebergh, Dank voor uw reactie. Onze bijdrage gaat over de informatie-uitwisseling tussen behandelaars in de eerste en tweede lijn en het eventueel overdragen van taken. Zijdelings gaat de bijdrage over de wijze waarop patiënten over deze…
Interessant artikel van professor Hendriks over dit onderwerp. Probleem is wel dat de juristen het blijkbaar niet eens zijn. Waar de tuchtrechter van mening is dat de verantwoordelijkheid bij de patiënt zelf ligt (zie verwijzing naar MC en RTC), wordt hier…
Hoogsteen stelt voor de titel van deze casus te verbeteren. Hij heeft gelijk dat deze titel voor verbetering c.q. precisering vatbaar is, maar hij komt vervolgens met opnieuw een onjuist voorstel. De diagnose' 'ziekte van Cushing' slaat op de gevallen…
Onwillekeurig associeer ik de 'T' in 'T-arts' met de beginletter van 'transfer' als eerste lid in synoniemen van het minder gangbare, maar terminologisch mogelijk relevante concept 'liaisonarts' (vgl. 'liaisonverpleegkundige', 'liaisonpsychiater'). De…
In het stuk schrijven de auteurs dat blindheid een mogelijk gevolg is van ernstige metabole acidose, o.a. gezien in het geval van een methanolintoxicatie. Het mechanisme achter blindheid bij methanolintoxicatie is, echter, anders verklaarbaar dan door…
Sprekend (slechts, want een lage bewijskracht) uit 30 jaar ervaring als huisarts, zijn dergelijke patiëntcontacten leerzaam. Knap is het van je om de ongerustheid op te merken en er ook nog op in te gaan met concrete maatregelen. Daarmee ben je naast je…
difterie