Vitamine K2 bij nachtelijke beenkrampen

middelbare vrouw met beenkrampen
Lorette Harbers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2025;169:C5798

Vitamine K2 vermindert de frequentie van nachtelijke beenkrampen bij Chinese ouderen. Dat blijkt uit een RCT, gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.

De onderzoekers verrichtten hun dubbelblinde, placebogecontroleerde RCT in de periode september 2022-december 2023 in China (2024;184:1443-47). Zij wierven 310 potentiële deelnemers via advertenties in ziekenhuizen. Om aan de studie te mogen deelnemen, moesten de proefpersonen minimaal twee episodes van onverklaarde nachtelijke beenkrampen in een periode van twee weken hebben. Belangrijk uitsluitingscriterium was het recente gebruik van vitamine K of vitamine K-antagonisten.

De 199 deelnemers die aan de studie begonnen, waren 65 jaar of ouder (gemiddeld 72,3 jaar oud; 54,3% vrouwen). Gedurende acht weken kregen zij elke avond een capsule: de interventiegroep (n = 103) kreeg 180 μg vitamine…

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

A. Margriet
Huisman

In het kort wordt door Lorette Harbers een artikel besproken over vitamine K2 bij nachtelijke beenkrampen(27 februari 2025). Het betreft een RCT van 199 deelnemers, die 65 jaar of ouder waren (gemiddeld 72,3 jaar, 54,3% vrouw). Alhoewel beenkrampen op alle leeftijden voorkomen, zoals bij zware inspanning bij warm weer, wordt in dit onderzoek gedoeld op beenkrampen bij ouderen. De bij het artikel geplaatste foto laat echter de benen van een ongeveer 30-jarige vrouw zien. Ik blijf pleiten voor illustraties die passen bij de inhoud van de tekst. In dit geval moet voorkomen worden dat 30-jarigen vitamine K2 gaan gebruiken voor beenkrampen, die op die leeftijd mogelijk andere oorzaken hebben en daarmee andere therapie behoeven, zoals bijvoorbeeld ORS bij sporten in de hitte.

Het plaatje vond ik terug op de site runningBE dat als oorzaak beschrijft vocht of mineralentekort, te hard trainen met name in extreme hitte, te lang rechtop staan of platvoeten. Het plaatje slaat dus op een andere doelgroep dan in het besproken artikel.

Dr. A. Margriet Huisman

Oud-internist-reumatoloog, Rotterdam

Dr. A.Margriet Huisman, oud-internist-reumatoloog

Gratis dit artikel lezen?

Maak met 2 klikken een gratis account aan

Account aanmaken

Heb je al een account of een abonnement? Inloggen