De termen ‘passende zorg’ en ‘zorg op maat’ verliezen hun oorspronkelijke betekenis door hun brede toepassing. Dit veroorzaakt verwarring in de zorgpraktijk. Een pleidooi voor meer duidelijkheid.
Ooit kocht auteur EH een lowbudgetkeuken die precies moest passen in de ijverig uitgehakte ruimte van haar appartementje. Het was allemaal exact berekend. Toch bleef er een vervelend strookje van 4,8 centimeter onbedekte baksteen over. Maar, geen nood. De keukenleverancier zou voor haar een passtukje op maat maken. Ze vond het een geweldig idee. En zoveel service, dat mocht ook wat kosten. Bij aflevering bleek de passende oplossing een afgezaagd stukje meubelplaat te zijn, dat ze er zelf tussen mocht plakken. Ze had zich iets heel anders voorgesteld bij het stukje op maat.
Om ingewikkelde zaken eenvoudiger te laten lijken…
Tijd voor een andere kijk op gezondheid en ziekte
Uiteraard ben ik het eens met de auteurs en de reacties eronder dat passende zorg een loze term is wanneer deze woorden niet meer concreet worden gemaakt. Maar het is veel meer dan 'zorg op maat'. Het gaat over de maatschappelijke discussie hoe we onze zorg willen organiseren omdat deze vaak onbewezen effectief is, soms schadelijk voor de patient en in ieder geval schadelijk voor de planeet. Het oplopende arbeidsmarkttekort en de steeds hogere verwachtingen verplichten ons om onze visie op wat gezond en wat ziek is en wanneer (georganiseerde) zorg nodig is, te herzien. Ik ben blij dat deze boodschap als hoopvol door de auteurs wordt gezien. Maar dan moeten we niet blijven steken in een discussie over woorden maar overgaan tot daden, onder coördinatie van de beroepsgroep die zelf het goede voorbeeld geeft met een kritische blik op hun eigen handelen. Zei Ivan Illich dat niet al in de jaren 70 van het vorige millennium...?
Ik zou nog lang hierover door kunnen gaan maar verwijs een ieder naar mijn vorige week uitgekomen boek (sorry voor deze advertorial) Hoe krijgen we onze zorg passend? Ik hoop dat iedereen die dat boek heeft gelezen beter begrijpt wat 'passende zorg' voor haar of hem in de dagelijkse praktijk kan betekenen en voldoende inspiratie heeft om conform een goede Rotterdamse traditie de woorden om te zetten in daden.