Samenvatting
Artsen ontmoeten regelmatig apothekers die afgifte van euthanatica weigeren. Zij begrijpen niet altijd dat verstrekking van euthanatica voor apothekers niet-normaal professioneel handelen is. Voor apothekers is veel minder duidelijk dat ook zij principiële bezwaren mogen hebben. Daarnaast zijn voor apothekers die dergelijke bezwaren tegen verstrekking van euthanatica niet hebben, de beroepsnormen onvoldoende duidelijk. In de verhouding tussen artsen en apothekers op het gebied van euthanasie doen zich problemen voor die de onderzoekers van de derde evaluatie van de Wet Toetsing Levensbeëindiging op Verzoek en Hulp bij Zelfdoding (WTL) over het hoofd hebben gezien. Hoog tijd dat beroepsorganisaties KNMG en KNMP zich hierover buigen.
Strafbare feiten
Los van het feit dat ik het volledig met de auteur eens ben dat de met vervalste recepten voorgeschreven middelen nooit afgegeven hadden mogen worden, ben ik het niet eens met de stelling dat het "misplaatst (is) om de journalisten te beschuldigen van uitlokking, valsheid in geschrifte, overtreding van de Opiumwet, identiteitsfraude en ongeoorloofd voorschrijven". Dit zijn gepleegde feiten en het Openbaar Ministerie heeft dit dan ook in onderzoek genomen. Het OM heeft vervolgens bepaald dat het ook daadwerkelijk om strafbare feiten ging, maar ziet af van vervolging gezien het maatschappelijk en journalistiek belang dat ermee gediend is.
Menno Bakker, apotheker
Strafbare feiten? Niet dat ik weet...
De heer Bakker vergist zich. Het openbaar ministerie vervolgt strafbare feiten. Of er sprake is van strafbare feiten, bepaalt in dit land de rechter, niet de vervolgende instantie. Met het besluit van het openbaar ministerie om niet te vervolgen is niet gezegd dat het strafbare feiten betreft.
Martin Buijsen, hoogleraar gezondheidsrecht, Erasmus Universiteit