Samenvatting
Achtergrond
Shock kan leiden tot ischemische schade aan verschillende organen. Ischemische schade van de N. opticus kan zelfs resulteren in blindheid.
Casus
Een 61-jarige vrouw werd opgenomen op de IC vanwege een septische shock. In de herstelfase kon patiënte alleen nog verschil tussen licht en donker zien; vóór de opname had ze een goede visus gehad. Bij oogheelkundig onderzoek waren er trage pupilreflexen en bleke, atrofische papillen. We stelden de diagnose ‘shockgeïnduceerde ischemische opticusneuropathie beiderzijds’. Patiënte was permanent blind en getraumatiseerd door haar ervaringen tijdens de opname toen de blindheid nog niet herkend was.
Conclusie
Blindheid door ischemische opticusneuropathie is een zeldzame, ernstige en meestal irreversibele complicatie van shock. Vroege herkenning is van belang om communicatie met en bejegening van de patiënt hieraan te kunnen aanpassen en zo traumatische ervaringen te voorkomen en revalidatie te bevorderen.
Kijk naar pupilreflexen bij patiënten op de IC
geachte collegae,
Uitstekend dat u het oog, of beter nog de ogen, in het aandachtsveld van de clinici brengt. En in dit geval in dat van de IC arts.
In de tweede alinea van uw aanbevelingen zou u duidelijker kunnen zijn. Bij iedere comateuze patient is een nauwkeurige registratie van de pupilreacties primair. en niet alleen voor de visus.
Vele collegae zullen zich met mij afgevraagd hebben hoe de pupil reacties van uw patiënte waren in de eerste weken op de IC.
Met collegiale hoogachting
Wouter Swart
Pupilreacties bij coma (antwoord auteur)
Geachte collega,
Bedankt voor uw reactie en waardevolle aanvulling. Wij onderschrijven het belang van het onderzoeken van de pupilreacties bij comateuze patiënten volledig.
Wij kunnen u meedelen dat de pupilreacties van onze patiënte gedurende opname isocoor en lichtreactief waren.
Met collegiale hoogachting,
Claar van Herpen