Alarmerend signaal over de introductie van NOAC’s

Vraagtekens bij de nieuwe antistollingsmiddelen

Opinie
Peter M. Engelfriet
Ernest Briët
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2014;158:A8444
Abstract

Een belangrijke pijler waarop het vertrouwen in de medische wetenschap berust is het principe van de klinische trial. Voordat een nieuw medicijn tot de markt wordt toegelaten moet het eerst getest worden op effectiviteit en veiligheid in een zorgvuldig uitgevoerd vergelijkend onderzoek. De registratieautoriteiten – de European Medicines Agency (EMA) en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) – beoordelen of het onderzoek aan de eisen voldoet. Het vertrouwen in dit proces wordt uiteraard geschaad wanneer blijkt dat het dossier waarop de toelating gebaseerd is, onvolledig is of onjuistheden bevat.

Dat laatste is nu het geval bij de ‘Randomized evaluation of long-term anticoagulation therapy’(RE-LY)-trial in het dabigatran-dossier. Op grond van deze trial werd dabigatran, een van de nieuwe orale anticoagulantia (NOAC’s), in oktober 2010 door de FDA toegelaten tot de Amerikaanse markt en in april 2011 door de EMA tot de Europese, voor de indicatie ‘preventie van beroerte bij nonvalvulair…

Auteursinformatie

Gezondheidsraad, Den Haag.

Prof.dr. E. Briët, emeritus hoogleraar interne geneeskunde.

Contact dr. P.M. Engelfriet (pm.engelfriet@gr.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Dr. P.M. Engelfriet was secretaris en prof.dr. Briët was voorzitter van de Gezondheidsraadcommissie ‘Nieuwe antistollingsmiddelen’.

Auteur Belangenverstrengeling
Peter M. Engelfriet ICMJE-formulier
Ernest Briët ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

willem
roemer

In het opiniestuk van Engelfriet en Briët dat zich baseert op een serie artikelen uit het British Medical Journal (BMJ) worden o.m.  vraagtekens geplaatst bij de uitvoer van de RELY studie en het feit of monitoring van de plasmaspiegels van dabigatran van toegevoegde waarde is.

De kwesties die in het BMJ aan de orde zijn gesteld zijn al uitgebreid door Boehringer Ingelheim  weerlegd (1). De informatie in de BMJ artikelen wordt veelal buiten de juiste context gepresenteerd en is deels zelfs pertinent onjuist. Gelukkig kan het ook genuanceerder. Voor een objectieve kijk op het nut van het meten van plasmaspiegels van dabigatran verwijzen wij bijvoorbeeld  naar de reactie van de RELY onderzoekers (2) en van andere experts (3, 4).De uiteindelijke conclusie is dat de doseringskeuze van Pradaxa niet op basis van de bloedspiegels kan worden genomen. Individuele patiëntkenmerken zoals leeftijd, nierfunctie en co-medicatie zijn de belangrijkste factoren voor het risico op bloedingen bij dabigatran en op geleide van deze factoren kan worden gedoseerd.

Dan rest de vraag in hoeverre de RELY studie betrouwbare data heeft opgeleverd. Zowel de Amerikaanse als Europese registratieautoriteiten (EMA) hebben herhaaldelijk met eigen praktijkonderzoek de conclusies van RE-LY bevestigd en verklaard dat Pradaxa een belangrijk gezondheidsvoordeel biedt wanneer het volgens voorschrift wordt gebruikt. Zeer recent nog heeft de FDA resultaten van een studie van 134.000 patiënten van 65 jaar of ouder uit de dagelijkse praktijk gepubliceerd waarin de RE-LY resultaten worden bevestigd (5).

We maken ons ernstig zorgen dat artikelen zoals die in het BMJ de gezondheid en veiligheid in gevaar kunnen brengen van mensen die baat hebben bij Pradaxa. Natuurlijk moeten nieuwe producten zorgvuldig geëvalueerd worden en moet er ruimte zijn voor kritische aantekeningen, maar er is geen gezondheidswinst te behalen door onzorgvuldige berichtgeving.

Drs. R.Gan,arts,  Dr. W.H. Roemer, Medical Affairs, Boehringer Ingelheim bv  Alkmaar

1 Dugi KA, Kreuzer J. Rapid Response: Dabigatran and the monitoring of plasma levels in patients

http://www.bmj.com/content/349/bmj.g4670/rr/762688

2 Connolly SJ, Yusuf S, Wallentin L. Efficacy, safety and optimal dosing of dabigatran – a commentary on the BMJ articles on dabigatran. http://www.bmj.com/content/349/bmj.g4517/rr/768447

3. Een nuancering uit de kliniek over de kritische BMJ publicaties over dabigatran. 25-7-2014. http://www.cvgk.nl/d/1871/een-nuancering-uit-de-kliniek-over-de-kritisc…..

4. Coagulation Testing: To Be or Not to Be? 14-11-2014. http://www.medscape.org/viewarticle/832772.

5 Graham DJ,  Reichman ME, Wernecke M et al. Cardiovascular, Bleeding, and Mortality Risks in Elderly Medicare Patients Treated with Dabigatran or Warfarin for Non-Valvular Atrial Fibrillation. Circulation  (published online October 30, 2014).