Rectificatie
Op dit artikel is de volgende verbetering gekomen:
Onder het kopje ‘Belangrijkste resultaten’ is bij de redactionele bewerking een fout geïntroduceerd. De juiste tekst van deze alinea luidt als volgt:
Na een mediane follow-upduur van 31 maanden waren 18 patiënten (9,8%) uit de minder intensief behandelde groep en 5 patiënten (2,7%) uit de intensief behandelde groep gestorven aan een cardiovasculaire aandoening of een ernstige trombotische complicatie. Bij 10,9% van de minder intensief behandelde patiënten trad een cardiovasculair event op, vergeleken met 4,4% in de groep die intensief behandeld werd. De incidentiecijfers van maligniteiten, bloedingen en transformaties naar myelofibrose, myelodysplasie of leukemie verschilden niet significant tussen de beide groepen.
Waarom dit onderzoek?
Polycythaemia vera (PV) is een myeloproliferatieve aandoening waarbij sprake is van een ongecontroleerde toename van bloedcellen. In de huidige richtlijnen wordt aanbevolen om een hematocrietwaarde
Onderzoeksvraag
Geeft de aanbevolen hematocrietwaarde
Hoe werd dit onderzocht?
De onderzoekers randomiseerden 365 Janus-kinase(JAK)-2-positieve PV-patiënten die in de periode 2008-2012 werden behandeld…
Foutje polycytemie (2)
In dit artikel is een foutje geslopen: Atiqi en Biemond beschrijven de resultaten onjuist. Marchioli et al beschrijven 2,7% cardiovasculaire mortaliteit in de low hematocrit group (dus intensieve groep) vs 9,8% in de high hematocrit group (dus minder intensief behandelde groep). Atiqi en Biemond schrijven 2,7% cardiovasculaire mortaliteit in minder intensieve groep en 9,8% in intensieve groep. Zij trekken vervolgens de conclusie dat intensieve behandeling beter is. Dit klopt met de originele gegevens, echter niet met de gegevens zoals zij deze presenteren.
Heike Noordzij- Nooteboom, internist-oncoloog, fellow hematologie
Hematocriet bij polycytemie, foutje (1)
Bij resultaten wordt "intensief" resp. "minder intensief" aangegeven. Deze zijn klaarblijkelijk verwisseld.
Don Hertzberger, cardioloog