Dames en Heren,
Necrotiserende pancreatitis is een relatief zeldzame, maar gevreesde vorm van acute pancreatitis. In geval van een bewezen infectie van (peri)pancreatische necrose of progressieve sepsis ondanks maximale conservatieve therapie, is de sterftekans groot (20-50) en is interventie geïndiceerd.1-3 Dit mag eenvoudig klinken, maar in de praktijk blijkt de indicatie tot interventie niet altijd eenvoudig te stellen. Optimale interdisciplinaire afstemming van diagnostiek, timing en aard van de interventie zijn van het grootste belang om de hoge sterfte te reduceren.2
In deze klinische les beschrijven wij drie illustratieve ziektegeschiedenissen, waarna wij een multidisciplinaire landelijke aanpak voorstellen die tot doel heeft diagnostiek en behandeling bij deze patiëntengroep te verbeteren.
Patiënt A, een 49-jarige, voorheen gezonde man, werd opgenomen wegens acute buikpijnklachten op basis van een acute biliaire pancreatitis. Tijdens endoscopische retrograde cholangiopancreaticografie (ERCP) werden twee obstruerende galstenen uit de ductus choledochus verwijderd.
Vanwege respiratoire insufficiëntie volgde opname op de…
(Geen onderwerp)
Amsterdam, april 2005,
Besselink et al. beschrijven in hun klinische les (2005:501-6) timing en keuze van interventie bij necrotiserende pancreatitis. In dit artikel verwijzen zij naar richtlijnen uit het Verenigd Koninkrijk uit 1998. Het is jammer dat niet verwezen wordt naar de Nederlandse richtlijnen die in 2003/’04 zijn opgesteld door de Nederlandsche Internisten Vereeniging (NIV) en het Nederlands Genootschap van Maag-Darm-Leverartsen. Deze richtlijn is al een jaar beschikbaar voor alle Nederlandse internisten (www.internisten.nl onder ‘richtlijnen’; alleen voor NIV-leden) en is in 2004 ook door het Nederlands Genootschap van Maag-Darm-Leverartsen aangenomen. In deze richtlijn is een aparte bijlage opgenomen over chirurgische behandelingsmogelijkheden. Binnenkort verschijnt deze richtlijn in boekvorm.
(Geen onderwerp)
Utrecht, april 2005,
Wij danken collega Potter van Loon voor zijn toevoeging op onze klinische les. Inderdaad is de richtlijn ‘Acute pancreatitis’ sinds een jaar beschikbaar voor leden van de NIV. Wij onderschrijven het belang van deze multidisciplinaire richtlijn en hopen dat deze zal bijdragen aan het doel van de Acute Pancreatitis Werkgroep Nederland: ‘het verbeteren van de behandeling van patiënten met acute (necrotiserende) pancreatitis door een combinatie van multicenteronderzoek, consultatie en centralisatie’. Indertijd hebben wij besloten in onze klinische les geen melding te maken van deze richtlijn aangezien deze alleen op de gesloten NIV-website beschikbaar was en zodoende niet toegankelijk voor alle Nederlandse artsen. Tevens was (en is) de richtlijn nog niet officieel geaccrediteerd door alle betrokken verenigingen. Na overleg met de voorzitter van de werkgroep (R.J.Th.Ouwendijk) is de richtlijn, zoals al geaccrediteerd door de NIV, recent openbaar gemaakt op de website van de Acute Pancreatitis Werkgroep Nederland, www.pancreatitis.nl (doorklikken op ‘downloads’). Na officiële accreditatie door alle betrokken verenigingen zal de definitieve versie van de richtlijn behalve op deze website ook op die van de Nederlandse Vereniging voor Radiologie, het Nederlands Genootschap van Maag-Darm-Leverartsen en de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde verschijnen.