Samenvatting
Achtergrond
Scombroïde-intoxicatie wordt veroorzaakt door het eten van vis met een hoge concentratie histamine. Histamine wordt gevormd in vissen die tot de familie van de Scombroidea behoren en deze vissen bij een te hoge temperatuur worden bewaard. Het ziektebeeld lijkt op een allergische reactie.
Casus
In ons ziekenhuis bezochten 21 medewerkers de SEH met voornamelijk ‘flushing’, hoofdpijn, palpitaties en gastro-intestinale klachten. Zij hadden allen tonijnsalade gegeten in de personeelskantine. De klachten bleken te berusten op een scombroïde-intoxicatie.
Conclusie
Doordat wij het ziektebeeld snel herkenden en tijdig crisismanagement uitvoerden, konden wij verdere verspreiding van de uitbraak voorkomen.
Verontrustend: iedere koelkast koelt maar tot 6 graden.
Dit is een verontrustend artikel: iedere ijskast koelt tot 6 graden Celsius! Betekent dat dat tonijnsalade per definitie ‘te warm’ wordt bewaard? Of nog erger: alle genoemde vissen worden thuis te warm bewaard?
Peter Vandertop, neurochirurg, Amsterdam UMC