Samenvatting
Doel
Inventariseren van de etnische samenstelling van de patiëntenstroom op een academische polikliniek Inwendige Geneeskunde en vaststellen van de mate van etnische verschillen in verwijsredenen, met controle voor de invloed van relevante achtergrondkenmerken.
Opzet
Dwarsdoorsnedenonderzoek.
Methode
Van alle nieuwe patiënten die in 1997 voor het eerst waren verwezen naar de polikliniek Inwendige Geneeskunde van het Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt werden uit het ‘Ziekenhuisinformatiesysteem’ gegevens verzameld (n = 3205). De patiënten werden op basis van geboorteplaats/-land of naam ingedeeld in geboortelandgroepen. Etnische verschillen in verwijsredenen werden vastgesteld voor de 4 grootste bevolkingsgroepen door middel van logistische regressie, waarbij gecorrigeerd werd voor leeftijd, geslacht, gemiddeld inkomen in het postcodegebied waarin de patiënt woonde en verzekeringsvorm.
Resultaten
Van alle patiënten was 22 (696/3205) allochtoon. Van de patiënten uit het adherentiegebied van de polikliniek was 48 (209/440) allochtoon. In vergelijking met Nederlandse patiënten kwamen Turkse patiënten vaker met de verwijsredenen ‘buikpijn’ (oddsratio (OR): 4,26) en ‘gewrichtsklachten’ (OR: 7,16) naar de polikliniek. Marokkanen kwamen vaker met ‘buikpijn’ (OR: 4,10) en ‘diabetes’ (OR: 4,51) naar de polikliniek. De allochtone patiënten kwamen minder vaak met als verwijsreden ‘dyslipidemieën’ (Turken: OR: 0,11; Surinamers: OR: 0,17; Marokkanen: 0 patiënten).
Reacties