Samenvatting
Een 16-jarig meisje had sinds 2 maanden klachten van braken, malaise en gewichtsverlies. Bloedonderzoek liet een verhoogde activiteit van de leverenzymen en hyperthyreoïdie zien. Hoewel bij de anamnese door patiënte in eerste instantie de mogelijkheid van een zwangerschap was ontkend, werd toch een zwangerschap aangetoond. Op basis van de symptomen in combinatie met de zwangerschap werd de diagnose ‘hyperemesis gravidarum’ gesteld, met hierbij passende verhoogde serumconcentraties humaan choriongonadotrofine en oestradiol. Hyperemesis gravidarum verklaarde ook de aangetoonde biochemische hyperthyreoïdie en verhoogde leverenzymactiviteit. Afbreking van de ongewenste zwangerschap leidde tot vlot herstel van het klinisch beeld. Hoewel braken, malaise en gewichtsverlies bij kinderen tal van oorzaken kunnen hebben, moet men bij meisjes in de geslachtsrijpe leeftijd zeker ook een zwangerschap overwegen, eventueel met hyperemesis gravidarum, en gynaecologisch onderzoek verrichten.
(Geen onderwerp)
Groningen, maart 2004,
Collega's Bongers et al. vermelden in hun artikel (2004:437-40) de geschiedenis van een jonge vrouw met braken en gewichtsverlies. Na uitgebreid onderzoek wordt tenslotte echografisch een onverwachte graviditeit van ongeveer 10 weken waargenomen. Mijn hooggeleerde opleider hamerde er indertijd op dat bij iedere patiënt met buikklachten rectaal en vaginaal onderzoek dienden plaats te vinden. Door onvolledig lichamelijk onderzoek is een zwangerschap gemist.
(Geen onderwerp)
Groningen, maart 2004,
Collega Bijkaart geeft aan dat een rectaal en vaginaal toucher bij iedere patiënt met buikpijnklachten verricht dienen te worden en stelt dat door onvolledig lichamelijk onderzoek een zwangerschap is gemist. Wij zijn het met Bijkaart eens dat bij elk abdominaal onderzoek een rectaal en vaginaal toucher overwogen dient te worden. In onze ogen is bij kinderen echter enige terughoudendheid op haar plaats. Om die reden is bij onze casus ervoor gekozen om dit niet te doen, ook omdat direct na presentatie echografie van de buik werd verricht vanwege de differentiaaldiagnose. Bij het vermoeden van een zwangerschap op basis van lichamelijk onderzoek zou overigens ook deze echografie absoluut geïndiceerd zijn om een zwangerschap met zekerheid vast te kunnen stellen. Zo hebben wij op minder belastende en elegantere wijze de juiste diagnose kunnen stellen.