De wietpil

Marcel Olde Rikkert
Marcel Olde Rikkert
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:B2136

artikel

Het artikel van Jolanda Zanen waarschuwt terecht voor synthetische cannabinoïden (D7145). Supersterke stimulatie van de cannabinoïdreceptor 1 geeft immers ook neurologische, psychiatrische en autonome bijwerkingen. Toch willen heel veel mensen deze receptor graag kietelen om even te ontsnappen uit de dagelijkse miserie en een moment van euforie en ontspanning te beleven. Daardoor is er rond die receptor een heel spannende business ontstaan. Waarom zou je niet met wat alchemie een poeder met een duizendmaal sterkere receptorstimulatie maken, dat waarschijnlijk ook een veel leukere prijs doet op de markt van instant geluk en genot?

Het doet mij denken aan onze trials met de wietpil. We kregen regelmatig de vraag van huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde of we nog iets konden bedenken voor zeer uitdagend, agressief of geagiteerd gedrag bij mensen met dementie. Naasten en zorgverleners zaten dan vaak al tegen hun plafond. Onze brainwave was dat we die mensen ook wat ontspanning en euforie zouden moeten geven. Vandaar dat we toen – geheel legaal – een wietpil voor ze hebben ontwikkeld. Een synthetische cannabinoïde avant la lettre.

‘Onze brainwave had een weldadig placebo-effect’

Het deed in onze veilige, lage dosering overigens niets, maar er bleek in de behandel- en controlegroep wel een weldadig placebo-effect. Het meedoen aan een ‘wietpilstudie’ gaf positieve verwachtingen, vergelijkbaar met een huwelijkscursus gegeven door Hans en Marleen Liefhebber. Bovendien was bij selectie van mensen met extreem gedrag waarschijnlijk sprake van regressie naar het gemiddelde, een onderwerp waarover we eerder een artikel in het NTvG hadden (D6979).

Een soortgelijk placebo-effect speelt bij methylfenidaat als smartdrug. Amfetamineachtige stoffen verbeteren de concentratie bij mensen met ADHD. Eén op de twintig studenten gebruikt ze echter voor betere studieresultaten (D6884). Trials lieten geen betere cijfers zien, maar van de ‘ADHD-focuspil’ wil je als student graag geloven dat ze jou ook slimmer maakt. Zeker als je het veel te druk hebt voor je studie. Marieke van den Berk-Bulsink bespreekt de risico’s en hoe men aan de pillen komt (D6884).

En hoe het afliep met onze wietpil? Het laatst werd ik eraan herinnerd toen de politie me waarschuwde dat een groep zwartleren motorrijders vanuit Duitsland op weg was naar Nijmegen om de wietpil grootscheeps in te slaan… Gelukkig raakten ze voortijdig de weg kwijt.

Auteursinformatie

Contact m.olderikkert@ntvg.nl (m.olderikkert@ntvg.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties