Een vrouw met pijnlijke hematomen op de vingers

Wat is de diagnose?
Lieke F. Keusters
Remy H.H. Bemelmans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2726
Abstract

Casus

Op onze polikliniek verscheen een 45-jarige vrouw met periodieke, pijnlijke hematomen op de vingers van de linker hand. De hematomen ontstonden na minimale traumata (bijvoorbeeld bij iets vastpakken), zaten alleen aan de linker hand en verdwenen meestal binnen enkele dagen. Haar voorgeschiedenis was blanco en ze gebruikte geen medicatie. Ze gaf aan wisselend links- en rechtshandig te zijn. Op de volaire zijde van digitus IV en V van de linker hand zagen wij enkele kleine hematomen (figuur). Klinisch en met uitgebreid laboratoriumonderzoek sloten we vasculitis, cryoglobulinemie, antifosfolipidensyndroom, hyperviscositeit, het fenomeen van Raynaud en reumatoïde artritis uit. Duplexonderzoek van de…

Auteursinformatie

Ziekenhuis Gelderse Vallei, afd. Interne geneeskunde, Ede: L.F. Keusters, MSc, anios interne geneeskunde; dr. R.H.H. Bemelmans, internist-vasculair geneeskundige.

Contact R.H.H. Bemelmans (bemelmansr@zgv.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Lieke F. Keusters ICMJE-formulier
Remy H.H. Bemelmans ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Inge
van Kesteren

Wat was het leven vroeger toch simpel. Je belangrijkste diagnostische instrumenten waren je oren (goede anamnese), je ogen (lichamelijk onderzoek) en je vingers/handen (fluctuatie e.d.). Maar die lijken grotendeels uitgestorven en vervangen door belastende en kostbare diagnostiek. Je kon echt niet alles, maar je kwam met je "ouwe doos" best ver.

Inge van Kesteren, kinderarts n.p.

Carolien
carojans

Een 48-jarige patiente van mij heeft deze klachten al een paar jaar. Nu kwam ze onlangs bij mij, omdat ze het nu ook onder de voetzool heeft. Ze is verder helemaal gezond, rookt niet, gebruikt geen medicatie, verder geen overmatige hematomen/bloedneuzen ed. Bij onderzoek zag ik plantair onder proximale deel dig 2-3 en distale metatarsus dig 2-3 nog wat blauwe verkleuring en het was nog wat drukpijnlijk. Stollingsonderzoek was normaal. Kan het syndroom van Achenbach ook op de voetzool voorkomen?

Carolien Jansen, huisarts Stompetoren

Dat ligt er aan hoe je de definitie hanteert (die wisselt vaak per auteur iets). Wanneer je uitgaat van 'Paroxysmal finger haematoma' dan kan het per definitie niet aan de voetzool voorkomen. Maar enkele van de gesuggereerde oorzaken van dit syndroom zijn systemisch, dus theoretisch zou de afwijking ook aan de voeten voor moeten kunnen komen. Door de gewichtsbelasting zullen traumata aan de voeten wel vaak groter en proportioneel zijn voor het hematoom.

Remy Bemelmans