Samenvatting
Echografie rukt snel op binnen de klinische geneeskunde. Dat biedt grote voordelen voor de diagnostiek en behandeling. Dit is met name het geval als de bewegende beelden door de behandelend arts zelf worden gemaakt omdat die ze meteen kan samenvoegen met alle overige klinische informatie. De keerzijde van brede toepassing van echografie is een toename van het aantal toevalsbevindingen en gemiste diagnoses. Dit wordt versterkt doordat formele eisen aan opleiding en bekwaamheid vaak ontbreken. Het opslaan van echobeelden kan daarnaast leiden tot verifieerbare misinterpretaties. Wij zijn van mening dat verantwoorde inbedding van echografie in de kliniek vraagt om heldere intercollegiale afspraken, zonder domeindenken. Om dit te illustreren plaatsen we de dilemma’s rond het toenemende gebruik van echografie in medicolegaal perspectief.
Echo door elke dokter
Geachte heer/mevrouw,
Met veel genoegen las ik het artikel “Mag iedere arts zonder meer echo’s maken” in NTvG nummer 23, waarin terecht gesteld wordt dat veel artsen zich momenteel bekwamen in de echografie zonder duidelijke randvoorwaarden omtrent kwaliteit te stellen. Binnen de NVSHA (Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen) is de 2-daagse echocursus gefaciliteerd door DEUS (Dutch Emergency Ultrasound) sinds 2014 verplicht gesteld in het curriculum voor alle AIO-SEG (Arts In Opleiding – Spoedeisende Geneeskunde). 8 juni jl. is tijdens de ALV het certificeringstraject spoedechografie aangenomen, zodat we de komende jaren kunnen werken aan het uniform toepassen van de minimale kwaliteitseisen van de spoedechografie in Nederland. Daarin zijn we binnen de SEH een voorloper en misschien wel een voorbeeld voor andere specialismen.
Hoogachtend,
AV Rosendaal, SEH-arts Franciscus Ziekenhuis, Rotterdam Lid sectie spoedechografie NVSHA Lid certificeringtraject spoedechografie NVSHA