Een waarschuwing is op zijn plaats

‘Rode gist rijst’ als cholesterolverlager?

Klinische praktijk
J.R.B.J. (Koos) Brouwers
Jeanine E. Roeters van Lennep
Angela H.E.M. Maas
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:D99
Abstract

Samenvatting

  • ‘Rode gist rijst’ (rode gefermenteerde rijst, RGR) wordt in de lekenpers aanbevolen als middel om de cholesterolwaarde te verlagen. Dit voedingssupplement bevat van nature een statine, monacoline K.
  • Patiënten die RGR willen gebruiken, dienen het advies te krijgen alleen producten van gerenommeerde farmaceutische bedrijven in te nemen. De apotheker kan hierover adviseren.
  • De gebruiker van RGR dient gewezen te worden op de potentiële geneesmiddelinteracties en ernstige risico’s bij gebruik tijdens de zwangerschap.
  • RGR lijkt beter getolereerd te worden dan statines. Dit verschil in tolerantie is terug te voeren op de gebruikte doseringen. De dagdosering van RGR bevat gemiddeld minder statine dan de normdosering voor statines.
  • De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit moet op korte termijn de voedingssupplementen met RGR die in Nederland beschikbaar zijn testen om inzicht te krijgen in de kwaliteit.
  • Verplichte registratie van RGR als kruidengeneesmiddel lijkt nodig om de kwaliteit en het monacolinegehalte te waarborgen en om de gezondheidsrisico’s te verminderen.
Auteursinformatie

Rijksuniversiteit Groningen, Unit PharmacoTherapie-Epidemiology & Economics (FTEE), Groningen.

Prof.dr. J.R.B.J. Brouwers, klinisch farmacoloog (tevens: Expertise Centrum voor Pharmacotherapie bij Ouderen (Ephor), Utrecht).

Erasmus MC, afd. Interne Geneeskunde, Rotterdam.

Dr. J.E. Roeters van Lennep, internist-vasculair geneeskundige.

Radboudumc, afd. Cardiologie, Nijmegen.

Prof.dr. A.H.E.M. Maas, cardioloog.

Contact prof.dr. J.R.B.J. Brouwers (jrbjbrouwers@stbebo.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
J.R.B.J. (Koos) Brouwers ICMJE-formulier
Jeanine E. Roeters van Lennep ICMJE-formulier
Angela H.E.M. Maas ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Ook bij de RGR is het wenselijk co-enzym Q10 te gebruiken om de ADP-ATP trap in de cellen goed te laten werken...

John Rugge, additieve praktijk

Collegas Rugge wijst op het feit dat toevoegen Q10 om de ADP-ATP trap beter te laten werken. Er zijn inderdaad rode gist rijst (RGR) preparaten waaraan Q10 is toegevoegd. Een dosering van 30-200mg Q10 zou nodig zijn om spierpijn door statines te verminderen (Littlefield et al.Am Ass Nurse Parct 2014). Bij de rat is dit effect aangetoond (Abdelbaset et al.Can J Physiol Pharmacolog). Nederlandse auteurs twijfelen aan de effecten  van Q10 op staine ge-induceerde myopathie (Schaars&Stalenhoef Curr Opin Lipidol 2008). Voor recente inzichten naar de rol van mitochondriale complex III als off target van statine-lactonen en hun  rol bij myopathie wordt verwezen naar recent onderzoek uit Nijmegen (Schirris et al. 2015). 

Echt een leuk artikel om in de komkommertijd rustig door te lezen. Afgezien van de noodzaak om de cholesterolbubbel voor eens en voor altijd door te prikken, wil ik graag inhoudelijk reageren. Van mij mogen alle statines in de zelfzorg worden opgenomen. Dat zal een eerste stap zijn om het gebruik te reduceren. Wat de RGR preparaten betreft, is het bekend dat de biologische beschikbaarheid sterk kan afhangen van de nevenproducten in het preparaat. Dus het gehalte van het ene actieve product zegt niet alles over de cholesterolverlagende activiteit. Studies die alleen gekeken hebben naar dat ene component, zeggen niet zoveel. Verder lijkt mij van belang om de zuiverheid van schimmelresiduen te kennen en bijkomende allergene componenten. Kortom, er is nog wat een en ander onderzoek nodig of te herhalen.

Wim van der Pol, ziekenhuisapotheker