Koolmonoxidevergiftiging na roken van een waterpijp

Klinische praktijk
Bas W.J. Bens
Jan C. ter Maaten
Jack J.M. Ligtenberg
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A6201
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Het roken van een waterpijp wordt steeds populairder, maar is niet zo onschuldig als het lijkt.

Casus

Na het roken van een waterpijp meldden 3 vrouwelijke patiënten zich op de SEH. De 1e patiënte had een syncope doorgemaakt en had daarna nog last van duizeligheid en hoofdpijn. De 2e patiënte had alleen hoofdpijn en de 3e had geen klachten. Lichamelijk onderzoek en standaardcontroles van de vitale functies van alle 3 leverden geen bijzonderheden op. De bloedgasanalyses lieten echter een koolmonoxide(CO)-vergiftiging zien: de patiënten hadden een HbCO-waarde van respectievelijk 22, 19,5 en 5,7% HbCO. We behandelden alle 3 met toediening van hoge concentraties O2, maar de eerste 2 patiënten hielden nog weken lang klachten. De CO-intoxicatie werd waarschijnlijk veroorzaakt doordat de houtskool in de waterpijp onvolledig was verbrand, waardoor CO was vrijgekomen.

Conclusie

Het regelmatig of zelfs eenmalig roken van een waterpijp met tabak of een gearomatiseerde substantie kan een CO-intoxicatie geven. Na een acute CO-intoxicatie kunnen patiënten nog wekenlang klachten houden.

Auteursinformatie

UMCG, afd. Spoedeisende Hulp, Groningen.

Drs. B.W.J. Bens, SEH-arts KNMG; dr. J.C. ter Maaten, internist acute geneeskunde; dr. J.J.M Ligtenberg, internist acute geneeskunde-intensivist.

Contact drs. B.W.J. Bens (b.w.j.bens@umcg.nl)

Verantwoording

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 1 mei 2013

Auteur Belangenverstrengeling
Bas W.J. Bens ICMJE-formulier
Jan C. ter Maaten ICMJE-formulier
Jack J.M. Ligtenberg ICMJE-formulier
Methemoglobinemie na gebruik van EMLA-crème
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Joris M.
J.M. van Lieshout

Betreft: reactie op artikel “ Koolmonoxidevergiftiging na roken van een waterpijp”

               Ref.nr Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A6201

 

Geachte Collega’s Bens, ter Maaten en Lightenberg

 

Met zeer grote interesse hebben wij het artikel “Koolmonoxidevergiftiging na roken van een waterpijp” gelezen. Wij stellen deze casuïstiek hoog op prijs niet in de laatste plaats omdat het stellen van de diagnose met genoemde klachten toch geen eenvoudige zaak is.

In uw artikel maakt u melding dat de behandeling van een koolmonoxidevergiftiging met hyperbare zuurstof afhankelijk is van de lokale richtlijnen. Vervolgens schrijft u dat alleen in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam een behandeling met hyperbare zuurstof 7x 24 uur kan worden uitgevoerd.

Het verheugt ons, u te kunnen mededelen dat het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes sinds 22 maart 2012 de beschikking heeft over een hyperbare kamer die 7 x 24 uur ter beschikking staat voor de acute hulpverlening. De kamer is ondergebracht in het Medisch Centrum Hyperbare Zuurstoftherapie (ZBC), dat nauwe organisatorische banden heeft met de kerndisciplines in het ziekenhuis.

 

Met vriendelijke groet,

 

Drs J.M. van Lieshout, SEH-artsenKNMG medisch manager SEH

Drs T.P. van Rees Vellinga, medisch directeur MCHZ