Van rood vlees eten ga je dood. Die simpele boodschap brengen Harvard-onderzoekers in Archives of Internal Medicine (2012; epub 12 maart). Een grote prospectieve cohortstudie onder Amerikaanse gezondheidszorgwerkers laat volgens hen zien dat het eten van rood vlees geassocieerd is met een algehele hogere mortaliteit en verhoogde sterfte…
Artikelinformatie
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:C1283
Amerikaanse vleeseters
Van VEEL rood vlees te eten ga je dood en"verwerkt" vlees verhoogt nog meer de mortaliteit.
Maar er zijn nog andere factoren die meespelen. Vergeten we niet dat het een studie is die uitgevoerd werd in Amerika. Een land waar het gebruik van een beperkt aantal hormonen in de veeteelt toegelaten is. In Europa is er in dit verband een nul-tolerantie. Zoutgebruik op dit vlees werd ook niet echt onderzocht. In Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:B140 wijzen de auteurs dat zout een determinant is van hart-, vaat- en nierschade, wat uiteindelijk ook leidt tot een eerdere sterfte. Daarom blijkt hier ook dat "verwerkt" vlees , dat naar mijn mening veel zout bevat, het mortalieitsrisico gevoelig doen stijgen. In de studie wordt niets vermeld over eventuele groenten- of fruitconsumptie. Iedereen weet dat daar de nodige anti-oxidanten in aanwezig zijn die "schade" in het lichaam kunnen reduceren. Ook over (vette) visconsumptie (dat de nodige omega3 bevat om cholseterolspiegel te laten dalen) geen woord. Ik ben het met de commentators eens dat het niet echt een "degelijke" studie is en vind ze bovendien niet 100% toepasbaar op Europa. Het kan echt beter.
Jan Plas, apotheker, Centrale Apotheek L. Dupont