Bijna iedereen in Nederland is tegen zijn of haar 20ste verjaardag meerdere malen met Campylobacter in aanraking geweest. Vanaf de geboorte neemt de prevalentie van IgG-antilichamen tegen de bacterie toe met circa 5% per jaar. Dat blijkt uit sero-epidemiologisch onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en het RIVM (Epidemiol…
Artikelinformatie
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:C749
Kan Campylobacterbesmetting voorkomen worden?
In jullie artikel zou kippenvlees de voornaamste bron van besmetting zijn. Werd er gekeken of bij vegetariërsook dezelfde prevalentie voorkomt van Campylobacterbesmetting ? Zou die dan in theorie nul moeten zijn? Werd er ook gekeken , aan welke temperatuur (en gedurende welke tijdsduur) kippenvlees dient gebakken,gestoofd,gekookt te worden om de Campylobacter te doden en zo een besmetting te voorkomen? Ik denk dat verder onderzoek toch aangewezen is om nog een duidelijker beeld te krijgen van het campylobacter-probleem.
Jan Plas, apotheker