Casus
Een 25-jarige vrouw presenteerde zich op de polikliniek van een ruraal Afrikaans ziekenhuis met een wond in het gelaat. In de omgeving woonden veel nomaden met hun vee. De wond had een zwarte korst, ook wel ‘eschar’ genoemd, en bevond zich boven het linker oog (figuur a). Hij bestond al weken en was pijnloos. Patiënte had geen koorts en geen andere klachten. Wel was het oog sinds een paar dagen opgezwollen. Dit aspect van de zwarte wond is op zich kenmerkend. De leef- en werkomstandigheden van de patiënte en de lokalisatie en het typische verloop van de…
Artikelinformatie
Aanvaard op
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:242
Vakgebied
(Geen onderwerp)
Zwolle, februari 2006,
Van den Hombergh en Veeken beschrijven in de rubriek ‘Diagnose in beeld’ een vrouw met een ‘zwarte wond’, kenmerkend voor cutane antrax (2006:242). Wat is een wond? Volgens mijn oude exemplaar van het Pinkhof-Hilfman geneeskundig woordenboek is dit een ‘plotselinge gewelddadige verbreking van de natuurlijke samenhang van weefsel(s), met neiging tot genezing (i.t.t. een zweer)’.1 Heeft de beschreven patiënte een wond? In mijn nog oudere leerboek Medische microbiologie lees ik dat de primaire laesie van cutane antrax ‘zich ontwikkelt op de plaats van een krasje of wondje’.2 Maar is daarmee die laesie ook een wond? Ik heb de indruk dat steeds vaker ieder defect van de huid ‘wond’ wordt genoemd. Dit gebeurt vooral als het om decubitus gaat. Er wordt dan gesproken over ‘wondbehandeling’ en men hanteert een indeling in rode, gele en zwarte ‘wonden’. Is hier sprake van onzorgvuldig gebruik van vaktermen of van een gebrek aan kennis van de pathologie?
Hilfman MM, redacteur. Pinkhof-Hilfman geneeskundig woordenboek. 8e dr. Utrecht: Bohn Scheltema Holkema; 1984.
Mouton RP, Winkler KC, Coster JF, redacteuren. Medische microbiologie. Utrecht: Oosthoek; 1972.
(Geen onderwerp)
Hilversum, maart 2006,
In de reactie van collega Wiechers is het artikel over antrax de aanleiding voor een semantische discussie over het begrip ‘wond’. Over de vraag of een antraxlaesie een wond is, heb ik inderdaad niet nagedacht. De huid is necrotisch en kan dus niet meer functioneren als bescherming van onderliggend weefsel; ik weet niet beter of zoiets is een wond. De discussie is hiermee misschien niet weg, maar kan elders worden voortgezet.