'Bodypacker'-syndroom: een importziekte met forensisch-geneeskundige aspecten

Klinische praktijk
L.D.M. Fassaert
M.C. Visser
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:1041-5
Abstract

Dames en Heren,

In de afgelopen jaren hebben politie en artsen in de Amsterdamse regio in toenemende mate te maken gekregen met de gevolgen van het in het lichaam transporteren van grote hoeveelheden harddrugs, met name cocaïne.1 Darmobstructie of acute intoxicatie door het openbarsten van de verpakking van het narcoticum in het lichaam veroorzaakt het ‘bodypacker’-syndroom (BPS).2-6 Onderstaande 4 casussen onderstrepen de problemen bij de diagnostiek, het belang van vroege signalering en de risico's die de bolletjesslikkers en/of -‘duwers’ (verder genoemd: bolletjesslikkers) en hun omgeving durven te nemen. De letale dosis van cocaïne is gemiddeld 1 à 2 g.7 Een bolletje bevat gemiddeld 6 tot 10 g. Op grond van klinische en forensisch-geneeskundige ervaring beschrijven wij omstandigheden en klinische kenmerken die tot een vroege signalering van BPS kunnen leiden. Deze kan een letale afloop voorkomen.

Patiënt A, een 45-jarige man uit Senegal, checkte omstreeks 22:00 uur in…

Auteursinformatie

Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst, cluster Algemene Gezondheidszorg en Forensische Geneeskunde, Postbus 2200, 1000 CE Amsterdam.

L.D.M.Fassaert, forensisch geneeskundige.

VU Medisch Centrum, afd. Neurologie, Amsterdam.

Mw.dr.M.C.Visser, neuroloog.

Contact L.D.M.Fassaert (lfassaert@gggd.amsterdam.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

M.J.C.M.
Rutten

Den Bosch, juni 2003,

Fassaert en Visser vermelden ten onrechte bij het onderschrift van figuur 4 alsook in het artikel bij patiënt C: ‘de röntgenbuikoverzichtsfoto toont geen evidente afwijkingen’, respectievelijk ‘Het vermoeden van “bodypacker”-syndroom werd niet overtuigend door een buikoverzichtsfoto bevestigd’ (2003:1041-5).

Hun figuur 4 laat namelijk zonder enige twijfel ter hoogte van de coecumpoolregio meerdere voor cocaïnebolletjes (6 à 7) typische configuraties zien. Op onze figuur 1 zijn deze aangegeven. De cocaïne- en ook cannabispakketjes zijn zichtbaar als goed gedemarqueerde rechthoekige of ovaalvormige iso- tot hyperdense structuren, die zich deels lineair radiolucent tonen vanwege de lucht die zich aan de binnenzijde van de verpakking van de bolletjes bevindt. Dit beeld, bekend als het ‘double condom sign’, is kenmerkend dan wel bevestigend voor bodypackersyndroom.1-3 Het betreft een inmiddels bekend radiologisch beeld dat, zeker als de vraagstelling bij de röntgenbuikoverzichtsfoto expliciet ‘bodypackersyndroom?’ betreft, goed herkend kan worden.

M.J.C.M. Rutten
Literatuur
  1. Horrocks AW. Abdominal radiography in suspected ‘body packers’. Clin Radiol 1992;45:322-5.

  2. Hierholzer J, Cordes M, Tantow H, Keske U, Maurer J, Felix R. Drug smuggling by ingested cocaine-filled packages: conventional x-ray and ultrasound. Abdom Imaging 1995;20:333-8.

  3. Haveman JW, Sonneveld DJA, Uges DRA, Delwig H, Zijlstra JG. Niet-fatale ruptuur van een cocaïnebolletje bij een man met ‘bodypacker’-syndroom.

L.D.M.
Fassaert

Amsterdam, juli 2003,

Op grond van de buikoverzichtsfoto, waarop achteraf gezien ‘bolletjes’ zichtbaar waren, was er wel een vermoeden, maar de aansluitend verrichte CT-scan van het abdomen bevestigde dit vermoeden en gaf meer inzicht in de plaats en het aantal van de bolletjes. Met de illustratieve tekening van collega Rutten worden de afwijkingen passend bij bodypackersyndroom inzichtelijk gemaakt. Wij voegen een lagere CT-coupe van het abdomen toe, waarop inderdaad bolletjes te zien zijn in het coecum (figuur 2).

L.D.M. Fassaert
M.C. Visser