Kleine kwalen in de huisartsgeneeskunde: zwelling in de axilla tijdens zwangerschap en kraambed

Klinische praktijk
B. Blackstone
C.T. Feldmann
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1989;133:930-2

Inleiding

Een 31-jarige vrouw merkte in de vijfde maand van haar eerste zwangerschap in beide oksels een kleine zwelling op. De zwellingen groeiden geleidelijk tot 36 uur post partum. Op dat moment kwam de lactatie op gang. Nu vergrootten de axillaire zwellingen zich sterk. In beide oksels was een weke, niet-pijnlijke, ronde zwelling aanwezig met een diameter van ca. 5 centimeter. De zwellingen hadden geen tepel of tepelhof. Bovendien had patiënte een extra tepel onder haar rechter borst, die in de zwangerschap geen veranderingen had ondergaan.1

Met deze korte ziektegeschiedenis willen wij uw aandacht vragen voor axillaire polymastie (mamma aberrata axillaris), een vorm van polymastie. Polymastie is het voorkomen van overtollig borstklierweefsel met of zonder tepel en (of) tepelhof. De aandoening berust op een embryonale ontwikkelingsstoornis.2 Polymastie kan worden ingedeeld naar gelang de aan- of afwezigheid van de drie componenten van een borstklier, te weten mammaparenchym, tepel en…

Auteursinformatie

Rijksuniversiteit, faculteit der Geneeskunde, Instituut voor Huisartsgeneeskunde, Postbus 9605, 2300 RC Leiden.

Mw. B.Blackstone, basisarts; mw. C.T.Feldmann, huisarts.

Contact mw. C.T.Feldmann

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

De publikatie van collega Blackstone en collega Feldmann over axillaire polymastie is bedoeld voor de praktijk (1989;930-2). Omdat polymastie vrij zelden voorkomt en het zeker nuttig is om het beeld te kennen en herkennen, reageer ik gaarne op de duidelijke beschrijving met een aanvullende illustratie (figuur).

Heerlen, mei 1989,

Het betreft een jonge vrouw bij wie post partum pijnlijke weke zwellingen in beide oksels ontstonden. De zwellingen waren aanleiding voor bewegingsbeperking van beide armen. Op de figuur is te zien dat de zwellingen bilateraal voorkwamen en dat zich in beide oksels twee zwellingen ontwikkelden. Het betreft geen axillaire uitlopers van de normale borstklier, een verschijnsel dat inderdaad vaker bij lacterende vrouwen wordt gezien.

Bij de hier geïllustreerde patiënte waren de axillaire borstklieren verder geen aanleiding tot chirurgisch ingrijpen. Overigens zou, wanneer zich ernstige klachten in de kraambedperiode voordoen en afgezien wordt van het geven van borstvoeding, een goed effect mogen worden verwacht van lactatieremming met behulp van bijvoorbeeld bromocriptine (Parlodel).

M.J. Heineman