Beste collega’s,
Dit artikel gaat over infecties met Corynebacterium diphtheriae. Dankzij vaccinatie was de klassieke difterie nagenoeg verdwenen uit Nederland. Toch zagen wij twee patiënten met een C. diphtheriae-infectie. Het is dus belangrijk dat artsen deze ziekte herkennen.
Samenvatting
Infecties met Corynebacterium diphtheriae waren nagenoeg afwezig onder de Nederlandse bevolking dankzij vaccinatie. Door geïmporteerde infecties met C. diphtheriae uit landen met een lage vaccinatiegraad zijn infecties met deze bacterie echter weer in opkomst. Gelijktijdig nemen de vaccinatiepercentages onder Nederlandse kinderen af, wat het risico op uitbraken verhoogt. Exotoxinen van toxigene C. diphtheriae-stammen veroorzaken ernstige symptomen. Ook kunnen infecties met niet-toxigene stammen optreden; vaccinatie biedt hier geen bescherming tegen. Wij beschrijven een patiënt met klassieke difterie, alsmede een infectie met de niet-toxigene variant van C. diphtheriae. De bacterie zelf is zelden invasief; alleen het toxine verspreidt zich. Stammen die geen toxinen produceren, manifesteren zich lokaal met minder ernstige symptomen, maar kunnen invasief worden en bacteriëmie en endocarditis veroorzaken. Omdat infecties met niet-toxigene stammen niet meldingsplichtig zijn, is er weinig bekend over hun epidemiologie. Voor de kweek van C. diphtheriae zijn specifieke kweekmedia nodig, wat ertoe kan bijdragen dat de diagnose soms gemist wordt.
welke epidemiologische risicofactoren?
Dank voor deze eye-opener. Het zou mij helpen als de auteurs nog even op een rij zetten wat de "genoemde epidemiologische risicofactoren" uit de conclusie/aanbeveling zijn omdat ik wat moeite heb om die uit het artikel te halen. Is dat mogelijk? We zien in de huisartsprakijk namelijk een enorme hoeveelheid patiënten met huidinfecties of respiratoire klachten.