Zuigelingen met een scheef hoofd

Klinische praktijk
Michelle M.W. Feijen
Edith A.W.M. Habets Claessens
Anke J. Leenders Dovens
Johannes S. Vles
Rene R.W.J. van der Hulst
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:A368
Abstract

Steeds meer zuigelingen krijgen een afgeplat hoofd. Dat komt door een voorkeurshouding bij de rugligging. Moet dit cosmetische probleem behandeld worden?

Dames en Heren,

Sinds ouders het advies krijgen om baby’s op hun rug te laten slapen, ter voorkoming van wiegendood, neemt het aantal kinderen met een plat achterhoofd toe. Een recente studie laat een prevalentie zien van bijna 20%.1 Afhankelijk van de plaats en de vorm van de afplatting spreekt men van plagio- of brachycefalie.

Plagiocefalie is een asymmetrische afplatting van het achterhoofd. Bij brachycefalie is de afplatting centraal op het achterhoofd gelokaliseerd. Men mag pas van positionele plagio- of brachycefalie spreken als het kind geen craniosynostose heeft (dat is het vroegtijdig sluiten van één of meer van de schedelnaden).

Een plat achterhoofd maakt de ouders vaak bezorgd. Of dit terecht is, is niet met zekerheid te zeggen. Men veronderstelt dat ernstige plagiocefalie of brachycefalie zonder behandeling onvoldoende…

Auteursinformatie

Maastricht Universitair Medisch Centrum, Maastricht.

Afd. Plastische Chirurgie: drs. M.M.W. Feijen, onderzoeker; E.A.W.M. Habets Claessens, craniofaciaal manager; prof.dr. R.R.W.J. van der Hulst, plastisch chirurg.

Afd. Huisartsgeneeskunde: drs. A.J. Leenders Dovens, arts in opleiding tot huisarts.

Afd. Kinderneurologie: prof.dr. J.S. Vles, kinderneuroloog.

Contact drs. M.M.W. Feijen (michellefeijen@gmail.com)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 7 mei 2009

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

A.P.
de Graaf

M.i. is het onderschrift van figuur 5 niet juist. Fig 5a moet toch zijn brachiocefalie en fig 5b is plagiocefalie?
A.P. de Graaf, huisarts Praktijk Bosboomstraat Utrecht

M.M.
Boere-Boonekamp

De Universiteit Twente is samen met TNO Kwaliteit van Leven onlangs gestart met een Randomised Controlled Trial naar het effect van helmredressietherapie bij kinderen met een positionele plagiocefalie of brachycefalie. Voor dit onderzoek worden vanaf juli 2009 in de regio Drenthe, Overijssel en de Achterhoek 94 kinderen van 5 maanden geïncludeerd door kinderfysiotherapeuten. De kinderen worden gerandomiseerd toegewezen aan helmredressietherapie of afwachtend beleid. De follow-up vindt plaats bij 1 en 2 jaar en daarna weer bij 4 en 7 jaar. Het onderzoek wordt gesubsidieerd door ZonMw. Voor informatie: r.m.vanwijk@utwente.nl.
R.M. van Wijk, L.A. van Vlimmeren en M.M. Boere-Boonekamp, Universiteit Twente (HTSR)