Nederlanders krijgen veel zout binnen. Zo’n 85% heeft een dagelijkse inname die hoger is dan het aanbevolen maximum voor volwassenen van 6 g zout (2,4 g natrium). Nederlandse mannen consumeren gemiddeld 9,9 g en vrouwen 7,5 g.1 Ongeveer 80% van de dagelijkse zoutinname is afkomstig van bewerkte producten. Brood, kaas, vlees en vleesproducten zijn de belangrijkste bronnen.1
Effect op de bloeddruk bij risicogroepen extra groot
Inname van meer dan de aanbevolen hoeveelheid zout per dag gaat lineair gepaard met een hogere bloeddruk. Het effect van zout op de bloeddruk is echter niet bij iedereen even groot. Mensen die ouder zijn dan 50 jaar, mensen met hypertensie of met diabetes mellitustype 2 hebben een relatief sterke stijging van de bloeddruk bij toename van de zoutinname, net als verschillende etnische groepen.
Andere oorzaken van hoge bloeddruk
Zoutconsumptie is niet de enige leefstijlfactor die gerelateerd is met het hebben van een…
Reacties