Weinig HIV-risicogedrag bij drugsgebruikers tijdens detentie in Nederlandse strafinrichtingen

Onderzoek
H.J.A. van Haastrecht
J.S. Bax
J.A.R. van den Hoek
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1997;141:429-33
Abstract

Samenvatting

Doel

Bepalen van de mate waarin HIV-risicogedrag voorkomt bij injecterende drugsgebruikers (ID's) tijdens detentie in Nederlandse strafinrichtingen.

Opzet

Descriptief.

Plaats

Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst, Amsterdam.

Methoden

Deelnemers aan een cohortonderzoek naar HIV en AIDS bij ID's werden ondervraagd omtrent hun drugsgebruik en seksueel gedrag tijdens het laatste verblijf in een strafinrichting in de voorafgaande 3 jaar en omtrent injecterend drugsgebruik in de week volgend op de laatste invrijheidstelling.

Resultaten

Van 463 geïnterviewde ID's waren 188 (41) gedetineerd geweest in de voorafgaande 3 jaar. De gemiddelde leeftijd van de 188 ex-gedetineerden was 35,5 jaar; 146 (78) waren man, 63 (34) hadden HIV-antilichamen en de gemiddelde duur van de laatste detentieperiode was 3,6 maanden. Gebruik van cannabis, heroïne of cocaïne tijdens deze detentieperiode werd door respectievelijk 104 (55), 69 (37) en 38 (20) personen gerapporteerd; 5 ID's (3) meldden tijdens detentie gespoten te hebben: in 4 gevallen 1 maal en in 1 geval 3 maal. Gemeenschappelijk gebruik van spuiten werd niet gerapporteerd. Vaginaal of anaal seksueel contact werd door 2 (1) mannen en door geen van de vrouwen gemeld. Terugval in het injecteren van drugs tijdens de week volgend op invrijheidstelling werd door 78186 (42) deelnemers gerapporteerd, meestal (34) op de dag van invrijheidstelling zelf.

Conclusie

Ofschoon het gebruik van cocaïne en heroïne door gedetineerde ID's vrij algemeen is, wordt er zelden gespoten. Gezien de hoge mate van terugval na invrijheidstelling is de latente behoefte om te injecteren echter groot. Er lijkt daarom geen aanleiding om (schone) spuiten in Nederlandse strafinrichtingen ter beschikking te stellen.

Auteursinformatie

Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst, Divisie Volksgezondheid en Milieu, Nieuwe Achtergracht 100, 1018 WT Amsterdam.

Dr.H.J.A.van Haastrecht, epidemioloog; mw.J.S.Bax, MGZ-verpleegkundige; mw.dr.J.A.R.van den Hoek, arts-epidemioloog.

Contact dr.H.J.A.van Haastrecht

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties