Samenvatting
- Epidemiologische studies tonen een gunstig effect van matig alcoholgebruik met betrekking tot atherosclerotische aandoeningen.
- Wijn bevat naast alcohol nog een groot aantal andere componenten, waaronder de polyfenolen. Deze zijn voornamelijk afkomstig van de schillen en pitten van de druif en zijn door verschillen in vinificatie zowel kwalitatief als kwantitatief beter vertegenwoordigd in rode dan in witte wijn.
- In in-vitro- en ex-vivostudies blijken sommige van deze polyfenolen in staat de oxidatie van LDL-cholesterol te vertragen, NO-generatie te bevorderen, synthese van prostaglandinen te beïnvloeden en de aggregatie van bloedplaatjes te remmen.
- Er is echter nog weinig bekend van hun resorptie, biologische beschikbaarheid en effectiviteit in vivo.
- Aangezien ook gegevens uit interventiestudies met wijnpolyfenolen nog volledig ontbreken, kan over een eventueel klinisch relevante werking van deze stoffen, zowel in rode als in witte wijn, ten aanzien van hart- en vaatziekten nog geen uitspraak worden gedaan.
Reacties