Samenvatting
Doel
Beantwoording van de volgende vragen: kan vigabatrine andere anti-epileptica vervangen? Is vigabatrine als monotherapie mogelijk?
Opzet
Retrospectief observationeel onderzoek.
Plaats
Algemene neurologische polikliniek van het Sophia Ziekenhuis te Zwolle.
Methode
Bij 57 van 492 patiënten die in 1992 langer dan 1 jaar voor epilepsie werden behandeld, werd vigabatrine 500-4000 mgdag aan de medicatie toegevoegd wegens persisterende aanvallen (n = 21), onacceptabele bijwerkingen van de andere medicatie (n = 14) of beide (n = 22). De patiënten waren 28 mannen en 29 vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar (uitersten: 3-77). Aan 17 patiënten werd ten slotte alleen vigabatrine gegeven. De aanvalsfrequentie en de bijwerkingen vóór en tijdens gebruik van vigabatrine werden vergeleken.
Resultaten
Bijna alle patiënten met partiële aanvallen werden aanvalsvrij, evenals de meeste patiënten met gegeneraliseerde tonisch-clonische aanvallen of een combinatie van deze met partiële aanvallen. Er kregen 5 patiënten een status epilepticus. De patiënten met infantiele spasmen werden aanvalsvrij. Als bijwerking kwam slaperigheid veel voor. Eén patiënt kreeg een psychose. Er werden 11 patiënten aanvalsvrij met vigabatrine als monotherapie.
Conclusies
Toevoeging aan anti-epileptica, maar ook gedeeltelijke of volledige vervanging van anti-epileptica door vigabatrine kan een aantal patiënten met tegen therapie resistente epilepsie (vooral partiële insulten en infantiele spasmen) aanvalsvrij maken.
Reacties