De overheid wil de kosten van de gezondheidszorg beteugelen. Tegelijkertijd wordt het personeelstekort in de zorg steeds nijpender. Deze omstandigheden dwingen zorgverleners dagelijks om te kiezen welke zorg zij nog wel kunnen bieden, en welke niet. In de serie ‘Verdeelvraagstukken’ onderzoekt het NTvG welke rol schaarste kan of moet gaan spelen in zorg, op beleidsniveau en in het gesprek tussen zorgverlener en patiënt.
Beperkte financiële middelen en – vaker nog – personeelstekort dwingen zorgverleners dagelijks om te kiezen welke zorg zij nog wel kunnen bieden, en welke niet. Deze verdeelvraagstukken zijn het onderwerp van een nieuwe reeks artikelen in het NTvG.
Het fundamenteel overdenken van de keuzes die we maken in de zorg krijgt ruim dertig jaar na lancering van de trechter van Dunning een nieuw momentum. Het gaat nu echter niet alleen meer over de financiële middelen. Het personeelstekort is nog alarmerender dan de budgetgroei en dwingt nu al dagelijks tot het maken van keuzes. Wie kan wel en wie kan niet opgenomen of geopereerd worden? Welke specialistische doorverwijzing wordt gehonoreerd?1
Verdeling van schaarse middelen
Waar de trechter van Dunning nog een politiek instrument was, ten dienste van beleidsmakers, politici en bestuurders, moeten we nu nadenken over keuzes in de klinische praktijk. Om de discussie over wenselijkheid en mogelijkheid van het verdelen van schaarse middelen in de praktijk diepgaander te voeren, zetten we een reeks artikelen hierover op. Dergelijke besluitvorming vraagt immers allereerst een goed afwegingskader, pas daarna kunnen eventuele hulpinstrumenten ingezet worden in de spreekkamer.
Hoewel het recent…
Mindshift
Wat goed dat het NTvG hier uitgebreid aandacht aan gaat besteden! Om de komende schaarste het hoofd te bieden is een mindshift nodig in de maatschappij én in de zorg. Wel behandelen is vaak makkelijker dan niet behandelen en voor veel dokters de eerste reflex. Een gezamenlijke opdracht!