De qaly: basis voor debat over keuzes in de zorg

Een ouder koppel dat elkaar omhelsd
Matthijs Versteegh
Marcel Dijkgraaf
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7138
Abstract

De overheid wil de kosten van de gezondheidszorg beteugelen. Tegelijkertijd wordt het personeelstekort in de zorg steeds nijpender. Deze omstandigheden dwingen zorgverleners dagelijks om te kiezen welke zorg zij nog wel kunnen bieden, en welke niet. In de serie ‘Verdeelvraagstukken’ onderzoekt het NTvG welke rol schaarste kan of moet gaan spelen in zorg, op beleidsniveau en in het gesprek tussen zorgverlener en patiënt.

De ‘qaly’ werd voorheen hoofdzakelijk gebruikt door het Zorginstituut, om te berekenen hoeveel een behandeling mag kosten. Maar tijdens de coronapandemie werd het begrip ineens gemeengoed. Waarvoor is de qaly nou eigenlijk bedoeld? En waarvoor niet?

Samenvatting

In dit artikel worden de pandemie en andere voorbeelden gebruikt om het begrip ‘quality-adjusted life year’ (qaly) toe te lichten en te laten zien waarvoor het wel en niet geschikt is. Qaly’s zijn bedoeld om inzichtelijk te maken hoeveel gezondheidswinst of -verlies een behandeling oplevert op populatieniveau, ongeacht het indicatiegebied. Op basis van die informatie worden beleidsbeslissingen genomen die de samenleving in termen van gezondheid meer winst opleveren dan ze in financiële termen kosten.

Auteursinformatie

Huygens & Versteegh, Zwijndrecht: dr. M. Versteegh, HTA-specialist. Amsterdam UMC, afd. Klinische Epidemiologie, Biostatistiek en Bio-informatica, Amsterdam: prof.dr. M. Dijkgraaf, HTA-specialist.

Contact M. Versteegh (matthijs@huygensandversteegh.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Matthijs Versteegh ICMJE-formulier
Marcel Dijkgraaf ICMJE-formulier
Verdeelvraagstukken in de spreekkamer
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Public Health
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties