Variatie in beleid en kwaliteit van medische besluitvorming; bespreking van een bijeenkomst van het Landelijk Forum Medische Besliskunde

A.M. Stiggelbout
D.R.M. Timmermans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1995;139:1144-8

Inleiding

Het zou voor de medische behandeling niet uit moeten maken naar welke arts of naar welk ziekenhuis een patiënt gaat. In de praktijk blijken er echter verschillen te bestaan in de behandeling die artsen voorschrijven bij vergelijkbare patiënten. Vanuit het oogpunt van kwaliteit van zorg kan een dergelijke variatie in medisch handelen enigszins verontrustend zijn: immers, het is denkbaar dat deze variatie tot suboptimale zorg leidt.

Variatie in beleid kan een aantal oorzaken hebben. Ten eerste kan deze in veel gevallen verklaard worden uit een verschil in patiëntenpopulatie (de zogenaamde case-mix), bijvoorbeeld een verschil in het percentage ouderen. Ten tweede kunnen artsen verschillen wat betreft de beoordeling van (de ernst van) de aandoening en van de risico's die verschillende behandelingen met zich meebrengen. Hierbij spelen kennis en ervaring een belangrijke rol. Voorts kunnen zij verschillend aankijken tegen de gevolgen die het al dan niet behandelen voor de patiënt kan…

Auteursinformatie

Rijksuniversiteit, sectie Medische Besliskunde, Postbus 9600, 2300 RC Leiden.

Mw.ir.A.M.Stiggelbout, epidemioloog; mw.dr.D.R.M.Timmermans, besliskundig psycholoog.

Contact mw.ir.A.M.Stiggelbout

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties