Financiële grenzen aan de zorg; een enquête onder artsen

Perspectief
M.W.J. Wouters
D.R.M. Timmermans
J. Kievit
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1997;141:206-10
Abstract

Samenvatting

Doel

Verkrijgen van inzicht in hoe artsen denken over kostenafwegingen bij het stellen van grenzen aan de zorg.

Opzet

Mondelinge enquête.

Plaats

Ziekenhuizen in de regio's Leiden en Amsterdam.

Methode

Een groep van 82 ziekenhuisspecialisten (41 chirurgen en 41 internisten) werd mondeling geïnterviewd over hun mening over de rol van artsen ten aanzien van kostenbeheersing in de zorg. Ook werd hun gevraagd vast te stellen bij welke potentiële gezondheidswinst zij een dure behandeling niet langer verantwoord achten.

Resultaten

De respondenten waren van mening dat de overheid financiële grenzen aan de zorg kan stellen, vooral ten aanzien van behandelingen met een geringe gezondheidswinst, maar dat artsen alles moeten doen wat binnen hun mogelijkheden ligt in het belang van de patiënt. Slechts iets meer dan de helft van de artsen gaf aan een behandeling te staken als deze te duur wordt. Verder meenden zij dat keuzen in de zorg in verband met schaarste gemaakt moeten worden op landelijk niveau. Artsen antwoordden (bij de in dit onderzoek gebruikte casus) bij een overlevingskans van lager dan gemiddeld 12 af te zien van een ‘kostbare’ behandeling, maar ongeveer de helft van de specialisten gaf aan verder te gaan als behandelend arts van een bepaalde patiënt dan wat zij vanuit algemeen beleidsperspectief wenselijk achten.

Conclusie

Hoewel artsen aangaven financiële grenzen aan de zorg wenselijk te vinden op beleidsniveau, leek hun gedrag op individueel patiëntenniveau hier niet altijd mee in overeenstemming.

Auteursinformatie

Rijksuniversiteit, faculteit der Geneeskunde, sectie Medische Besliskunde, Postbus 9600, 2300 RC Leiden.

M.W.J.Wouters, co-assistent; mw.dr.D.R.M.Timmermans, psychologisch-besliskundige en prof.dr.J.Kievit, chirurg, medisch-besliskundige.

Contact mw.dr.D.R.M.Timmermans

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties