Syncope op de kinderleeftijd: niet altijd vasovagaal

Klinische praktijk
Bianca C.C. Heinerman
Ingrid M. van Beynum
Corinne M.P. Buysse
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A4024
Abstract

Dames en Heren,

Wegrakingen bij kinderen en adolescenten komen regelmatig voor. Het gaat dan vrijwel altijd om een vasovagale syncope, maar het kan ook een cardiale ritmestoornis zijn die niet gemist mag worden. Aan de hand van de volgende 2 patiënten willen wij het belang van een goede anamnese en familieanamnese, goed lichamelijk onderzoek en het belang van een ecg met u bespreken.

Patiënt A, een gezonde 10-jarige jongen in goede lichamelijke conditie, is door de huisarts naar de polikliniek Kindercardiologie verwezen omwille van meerdere episodes van syncope. Op 3-jarige leeftijd vond de eerste syncope plaats – zijn moeder kan zich de aanleiding niet meer herinneren. De volgende syncope was op 8-jarige leeftijd. Patiënt verstapte zich op de trap, schrok hiervan en verloor daarna kortdurend het bewustzijn. 1,5 jaar later viel hij van de schommel en ging naar zijn moeder, omdat hij pijn had. In stilstand, ongeveer een halve…

Auteursinformatie

Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis, afd. Kindergeneeskunde, Rotterdam.

Drs. B.C.C. Heinerman, aios kindergeneeskunde; dr. I.M. van Beynum, kinderarts-cardioloog; dr. C.M.P. Buysse, kinderarts-intensivist.

Contact drs. B.C.C. Heinerman (bccheinerman@wanadoo.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 23 oktober 2011

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Jan
van der Meer

Ik adviseer de auteurs of de wetenschappelijke eindredactie nog eens goed naar de standaardafleidingen van het ECG op pagina 23 te kijken.  Afleiding I is negatief, aVR is positief terwijl de progressie van de R toppen in de voorwandafleidingen normaal is. Bij een volwassene betekent dit dat elektroden zijn verwisseld. Dat zal bij kinderen ook wel zo zijn tenzij de mede-auteur/kindercardioloog andere ervaringen heeft, maar ik denk dat zij niet goed heeft opgelet.

Jan van der Meer, em. hoogleraar interne geneeskunde

Bianca
Heinerman

Prof J. van der Meer heeft goed opgelet. In het normale ECG behoren de vector van het QRS complex in afleiding I positief en in aVR negatief te zijn. Dit was ook het geval bij onze patiente met het verlengde QT-tijd syndroom. In het getoonde ECG waren de extremiteitselectroden van de linker en rechterarm inderdaad verwisseld. Helaas is niet het juiste ECG van patiente meegestuurd (het correct vervaardigde ECG ziet u hieronder (klikken voor de volledige weergave)). Deze verwisseling heeft overigens geen enkele invloed op de QT-tijd, deze is evident verlengd en de boodschap van ons artikel blijft hiermee onveranderd.

 

B. Heinerman, I van Beynum, C Buysse