Dit artikel maakt deel uit van een serie artikelen in het NTvG over public health.
Samenvatting
Rubbergranulaat van oude autobanden in kunstgras bevat een groot aantal stoffen met kankerverwekkende en hormoonverstorende eigenschappen. Het RIVM en de European Chemical Agency (ECHA) concludeerden in 2017 dat de risico’s voor kinderen verwaarloosbaar zijn. Hun rapporten bevatten echter enkele wetenschappelijke onnauwkeurigheden en omissies, waardoor het risico voor kinderen onderschat kan zijn. Het is dus prematuur om te concluderen dat spelen op kunstgras met rubbergranulaat voor kinderen veilig is. De beslissing of sporten onder deze omstandigheden acceptabel is, ligt nu in eerste instantie bij de ouders. De Nederlandse overheid zou, conform het ECHA-advies, ouders moeten adviseren om hun kinderen hand- en mondcontact met dit granulaat zo veel mogelijk te vermijden.
Reactie RIVM
De constatering van de auteurs dat het RIVM in haar onderzoek voorbarige conclusies heeft getrokken delen wij niet. De redactie van NTvG heeft RIVM de mogelijkheid gegeven om voor publicatie te reageren op dit artikel. De uitgebreide reactie van het RIVM is te vinden via een link onderaan het artikel en in het tabblad ‘Kaders’: https://www.ntvg.nl/artikelen/rubbergranulaat-op-kunstgrasvelden/kaders
Reactie van de auteurs
Wij stellen het zeer op prijs dat het RIVM is ingegaan op de conclusies in ons artikel. Dit bevordert een transparante wetenschappelijke discussie met grote maatschappelijke relevantie. Stapsgewijs reageren wij hierbij op de argumenten van het RIVM:
Tot slot wijzen wij op twee RIVM citaten over de risico’s van rubbergranulaat (https://www.rivm.nl/rubbergranulaat/onderzoek-naar-rubbergranulaat-op-s…):
“Als de normen voor consumentenproducten voor rubbergranulaat zouden gelden, dan zou een groot deel van de monsters vanwege de concentratie PAK’s net niet voldoen aan deze normen. Rubbergranulaat voldoet niet aan de norm voor speelgoed.”
“Gezien de aard van het gebruik van kunstgrasvelden, ook door jonge kinderen, is er vanuit gezondheidsperspectief behoefte aan gedegen onderbouwde normen voor rubbergranulaat.”
Op grond hiervan kunnen wij niet anders concluderen dan dat het RIVM zelf ook niet 100% zeker lijkt te zijn dat de huidige risicoschatting voor kinderen voldoet. Wij vinden dit een verstandig gezichtspunt en constateren dat onze inzichten dichter bij elkaar komen te liggen. Alleen kiezen wij, als toxicoloog, patholoog en medici, ervoor om bij dergelijke onzekerheden voor kinderen het voorzorgsprincipe te laten prevaleren.
Prof. dr. Martin van den Berg, toxicoloog
Prof. dr. Alain de Bruin, patholoog
Prof. dr. Jan Willem Cohen Tervaert, internist
Em. Prof. dr. Pieter J. J. Sauer, kinderarts