Risico's van diazepam bij pasgeborenen

T.W. de Vries
C.J. Miedema
A. Okken
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1990;134:1708-9
Abstract

Samenvatting

Alhoewel diazepam bij kinderen, zowel na intraveneuze als na rectale toediening, een snel anticonvulsief effect heeft, is dit bij pasgeborenen niet altijd het geval. Wij beschrijven een pasgeborene die diazepam toegediend had gekregen in verband met een convulsie en waarbij ernstige bijwerkingen gezien werden: coma, hypotonie en voedingsproblemen. Gewezen wordt op de risico's van toediening van diazepam aan pasgeborenen.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Kindergeneeskunde, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen.

T.W. de Vries, kinderarts; C.J.Miedema, assistent-geneeskundige; prof. dr.A.Okken, kinderarts-neonatoloog.

Contact T.W.de Vries

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

M.G.A.
Baartmans

Rotterdam, september 1990,

De Vries et al. concluderen in hun artikel dat diazepam bij pasgeborenen ontraden moet worden, gezien de kans op ernstige bijwerkingen (1990;1708-9). Diazepam dient dan ook niet als eerste keus gebruikt te worden in de behandeling van neonatale convulsies. Toch kan het voorkomen dat de kinderarts of obstetricus geconfronteerd wordt met intoxicatieverschijnselen van dit middel bij pasgeborenen. In de behandeling van een ernstige pre-eclampsie kan diazepam een effectief hulpmiddel blijken.1 Als ongewenst effect kan echter ademdepressie van de pasgeborene optreden. Intubatie en kunstmatige ventilatie kunnen dan zelfs noodzakelijk zijn.

Wij hebben de benzodiazepine-antagonist flumazenil gebruikt bij de resuscitatie van een aantal pasgeborenen.2 Al deze pasgeborenen vertoonden een ernstige ademhalingsdepressie nadat kort voor de geboorte aan de moeder diazepam was toegediend in verband met pre-eclampsie. In alle gevallen kon de behandeling met flumazenil kunstmatige beademing voorkomen. In de ziektegeschiedenis die De Vries et al. hebben beschreven, overschreed de dosering diazepam ruimschoots de therapeutische dosering. Bij een aantal pasgeborenen in ons onderzoek waren ernstige ademhalingsdepressies aanwezig bij lagere spiegels. Intoxicatieverschijnselen waren in dit geval dan ook te verwachten. Flumazenil had hierbij, naar onze mening, de beademing wellicht kunnen voorkomen. Tevens had het als diagnosticum behulpzaam kunnen zijn en de lange periode van onzekerheid omtrent de etiologie van het coma kunnen bekorten.

Flumazenil wordt in de literatuur beschreven als een middel met minimale effecten op het centrale zenuwstelsel en wordt snel geëlimineerd door de lever. Wij zijn bezig met onderzoek omtrent effectiviteit en veiligheid bij pasgeborenen.

M.G.A. Baartmans
E.F. Kopp
A.M. Oudesluys-Murphy
Literatuur
  1. Percival R. Holland and Brew's manual of obstetrics. 14th ed. Edinburgh: Churchill Livingstone, 1980: 220.

  2. Whitham JG. Flumazenil: a benzodiazepine antagonist. Br Med J 1988; 279: 999-1000

Groningen, september 1990,

Wij zijn verheugd dat collegae Baartmans et al. ons advies geen diazepam bij pasgeborenen te gebruiken, onderschrijven. Uiteraard hebben wij bij onze patiënt overwogen flumazenil toe te dienen. Wij hebben hiervan afgezien, omdat er naar ons oordeel nog onvoldoende gegevens omtrent flumazenil beschikbaar waren om de effectiviteit ervan en de veiligheid, met name op langere termijn, te beoordelen. Daarnaast kon de patiënt binnen twee dagen van de beademing ontwend worden en was de oorzaak van het coma relatief snel bekend.

T.W. de Vries
C.J. Miedema