Primaire osteomyelitis van het sternum

Klinische praktijk
K. Raissadat
Q.F. Tettero0
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:1641-4
Abstract

Samenvatting

Primaire osteomyelitis in het os sternum is zeldzaam en bij een jongvolwassene zeer ongewoon. Een 16-jarige jongen werd opgenomen op de afdeling Orthopedie met pijn op de borst en koorts. De bloedkweek was positief voor Staphylococcus aureus. Een MRI-onderzoek liet een retrosternale abcesformatie zien. Botscintigrafie liet een toename van lokale radioactieve opname zien; het beeld paste bij osteomyelitis. Twee weken na het instellen van behandeling met flucloxacilline 1 g 6 dd intraveneus verminderden de symptomen; patiënt had geen pijn en de temperatuur was weer normaal. Bij sternale osteomyelitis is vroegtijdige intraveneuze behandeling met antibiotica succesvol zonder risico op complicaties en chirurgische interventie.

Auteursinformatie

Westfries Gasthuis, locatie St. Jan, afd. Orthopedie, Hoorn.

K.Raissadat, assistent-geneeskundige (thans: Sint Antonius Ziekenhuis, afd. Chirurgie, Postbus 2500, 3430 EM Nieuwegein); Q.F.Tetteroo, orthopedisch chirurg.

Contact K.Raissadat

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Haren, oktober 2000,

Een- à tweemaal per jaar zien wij een patiënt die naast tuberculose elders in het lichaam ook tuberculose van het sternum heeft, een belangrijke oorzaak die niet door Raissadat en Tetteroo wordt vermeld (2000:1641-4). Bij het vermoeden van een bacteriële infectie van het sternum is het belangrijk aan tuberculose te denken, daar behandeling hiervan belangrijke consequenties heeft. Ook hierbij kan de diagnose worden gesteld door middel van een punctie en bij tuberculose op meerdere plaatsen in het lichaam kan het effect van de behandeling worden afgewacht. Tuberculose van het sternum kan met klachten gepaard gaan, maar kan ook bij toeval worden ontdekt. Abces- en fistelvorming kunnen voorkomen.1

De röntgenologische bevindingen (overzichtsfoto, CT-scan of MRI-scan) bij een tuberculeus sternumabces en bijvoorbeeld een infectie veroorzaakt door Staphylococcus aureus verschillen weinig. De belangrijkste radiologische bevindingen daarbij zijn: wekedelenzwelling, demineralisatie (osteoporose), abces- en fistelvorming en een ossale focus met soms rondom osteosclerose.1-3

Ook na chirurgische ingrepen kan een tuberculeuze infectie van het sternum optreden.4

Tuberculeuze osteomyelitis komt niet alleen op jonge leeftijd voor, maar ook op latere en oudere leeftijd.

R. van Altena
C.J.P. Thijn
Literatuur
  1. Thijn CJP, Steensma JT. Tuberculosis of the skeleton. Berlijn: Springer; 1990. p. 144-9.

  2. Stewart KJ, Ahmed OA, Laing RB, Holmes JD. Mycobacterium tuberculosis presenting as sternal osteomyelitis. J R Coll Surg Edinb 2000;45:135-7.

  3. McLellan DG, Philips KB, Corbett CE, Bronze MS. Sternal osteomyelitis caused by mycobacterium tuberculosis: case report and review of the literature. Am J Med Sci 2000;319:250-4.

  4. Rubinstien EM, Lehmann T. Sternal osteomyelitis due to Mycobacterium tuberculosis following coronary artery bypass surgery. Clin Infect Dis 1996;23:202-3.

X.H.T.
Wehrens

Maastricht, oktober 2000,

Raissadat en Tetteroo merken terecht op dat de symptomen bij primaire osteomyelitis van het sternum initieel weinig kunnen verschillen van die bij gangbaarder aandoeningen, zoals griep of een luchtweginfectie, met als gevolg dat de diagnose vertraagd gesteld zou kunnen worden (2000:1641-4). Botscintigrafie wordt aanbevolen als een belangrijk diagnosticum in een vroeg stadium van de ziekte. Tevens wordt MRI-onderzoek aanbevolen als methode voor het stellen van de definitieve diagnose. De auteurs gaan echter voorbij aan de potentiële waarde van het ECG bij het stellen van de diagnose.1 Elektrocardiografische tekenen van pericardiale prikkeling bij een drukpijnlijk sternum kunnen wijzen op een osteomyelitis van het sternum die gepaard gaat met een anterieure mediastinitis of een retrosternaal abces, en rechtvaardigen spoedige beeldvormende diagnostiek en therapie met antibiotica.

X.H.T. Wehrens
P.A. Doevendans
Literatuur
  1. Wehrens XHT, Doevendans PA, Dantzig JM van, Snoep G, Wellens HJ. Infected sternal fracture hematoma after cardiopulmonary resuscitation initially seen as pericarditis. Am Heart J 1996;132:685-6.