Optimalisering van isolatieverpleging vanwege meticillineresistente Staphylococcus aureus

Opinie
J.A.J.W. Kluytmans
P.J. van den Broek
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2005;149:794-6
Abstract

Isolatiemaatregelen worden in ziekenhuizen toegepast om de verspreiding van ziekteverwekkers te voorkomen, bijvoorbeeld meticillineresistente Staphylococcus aureus (MRSA), Mycobacterium tuberculosis, respiratoir syncytieel virus (RSV) en ‘severe acute respiratory syndrome’(SARS)-virus. Isolatie is nodig wanneer de algemene voorzorgsmaatregelen onvoldoende zijn om verspreiding naar medewerkers en patiënten te voorkomen.

Tot de algemene voorzorgsmaatregelen behoren regels betreffende persoonlijke hygiëne van de medewerker en de patiënt, handhygiëne en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen als handschoenen, mond-neusmasker, beschermende kleding en beschermende bril (www.wip.nl, doorklikken op: documentatie, pakketten, ziekenhuizen, algemene voorzorgsmaatregelen).

Een van de meest vergaande vormen van isolatie die regelmatig wordt toegepast is strikte isolatie in verband met MRSA. De patiënt ligt alleen op een kamer en daarbij gelden speciale eisen: de kamer moet voorzien zijn van een sluis en de luchtdrukverhoudingen moeten zo zijn dat geen lucht uit de patiëntenruimte naar de rest van de afdeling kan ontsnappen. Er is altijd tenminste één deur van…

Auteursinformatie

Amphia Ziekenhuis, Laboratorium voor Microbiologie en Infectiepreventie, Postbus 90.157, 4800 RL Breda.

Hr.dr.J.A.J.W.Kluytmans, arts-microbioloog.

Leids Universitair Medisch Centrum, afd. Infectieziekten, Leiden.

Hr.prof.dr.P.J.van den Broek, internist-infectioloog.

Contact hr.dr.J.A.J.W.Kluytmans (jkluytmans@amphia.nl)

Verantwoording

Namens de Werkgroep Infectiepreventie, waarvan de leden aan het einde van het artikel worden genoemd.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Amsterdam, april 2005,

Kluytmans en Van den Broek (2005:794-6 geven een goed overzicht van de problematiek rondom isolatieverpleging vanwege meticillineresistente Staphylococcus aureus (MRSA). In Nederland heeft men het optreden van MRSA-besmetting dankzij een terughoudend antibioticabeleid en strikte isolatieafspraken in de hand kunnen houden. Dat dit beleid overigens voor de met MRSA bemette patiënten wel eens ernstige gevolgen kan hebben, is aan de orde geweest bij de patiënten die na de brand in Volendam naar buitenlandse brandwondencentra overgeplaatst werden. Toen hun behandeling in het buitenland was beëindigd, was het veelal niet mogelijk een ziekenhuis te vinden dat als gevolg van de kosten bereid was deze patiënten, bij wie men (al dan niet terecht) MRSA aanwezig achtte, over te nemen. Als zij dan waren overgenomen, ontbeerden zij als gevolg van het strikte MRSA-isolatiebeleid voldoende onderzoek en medische behandeling. Dit heeft in één geval er zelfs mede toe geleid dat een brandwondenslachtoffer overleed.1

J.N. Keeman
Literatuur
  1. Crul BVM, Rijksen WP. Machteloos na Volendam. Med Contact 2005;60:285-7.