Toets voor nascholing (verlopen)
Aan dit leerartikel was een toets gekoppeld waarmee je nascholingspunten kon verdienen.
Samenvatting
Lithium is de effectiefste onderhoudsbehandeling voor patiënten met een bipolaire stoornis.
Belangrijke renale bijwerkingen van chronisch lithiumgebruik zijn nefrogene diabetes insipidus (prevalentie: circa 20%) en chronische nierinsufficiëntie (prevalentie: circa 10-20% na 5-9 jaar gebruik).
Chronisch lithiumgebruik is gerelateerd aan langzaam progressieve nierinsufficiëntie, die zelden leidt tot terminaal nierfalen (prevalentie: 0,5-1,5%).
Het is op dit moment niet goed te voorspellen welke patiënten vatbaar zijn voor de renale bijwerkingen van lithium. De belangrijkste risicofactoren voor deze bijwerkingen zijn leeftijd, duur van het lithiumgebruik en chronische blootstelling aan hoog-therapeutische lithiumspiegels.
Voor de meeste patiënten met chronische nierinsufficiëntie is het onduidelijk of het staken van lithium voordelen oplevert.
Op basis van gedeelde besluitvorming kan voortzetting van de lithiumbehandeling, ondanks renale complicaties, een keuze zijn.
Vervolgonderzoek kan zich richten op mogelijke determinanten van een goede lithiumrespons, mogelijke voorspellers van renale bijwerkingen van lithiumgebruik en het effect van medicamenteuze interventies op renale bijwerkingen.
opmerkelijke naamskeuze: 'Consortium Nefropsychiatrie'
Als terminoloog kijk ik op van de naamskeuze 'Consortium Nefropsychiatrie'. De term 'nefropsychiatrie' is net zomin als 'psychonefrologie' online in ons taalgebied te vinden en levert in zijn Engelse vorm, 'nephropsychiatry', wereldwijd slechts 17 hits met weinig gezag op. Heeft deze term, verwarbaar met 'neuropsychiatrie', voldoende bestaansrecht?
Anoud van den Eerenbeemt, medisch terminoloog