Zie ook de artikelen op bl. 2285 en 2314.
voedselovergevoeligheid sterk in de belangstelling
Voedselovergevoeligheid is een algemene beschrijving van ongewenste reacties op voedingsmiddelen. Als een dergelijke reactie veroorzaakt wordt door een immunologische reactie is de term ‘voedselallergie’ gepast. Omdat bij kinderen (en ook bij volwassenen) het precieze oorzakelijke mechanisme van ongewenste reacties op voedingsmiddelen vaak onbekend is, vermijd ik in dit artikel de term ‘voedselallergie’ en spreek ik van voedselovergevoeligheid.1-3
Verschijnselen van voedselovergevoeligheid zijn vaak vaag en weinig specifiek (tabel 1).4 5 In de lekenpers wordt veel aandacht besteed aan voedselovergevoeligheid. De voedingsmiddelenindustrie verspreidt de laatste jaren op grote schaal folders over voedselovergevoeligheid en over ziekten die daar mogelijk mee samenhangen (zoals eczeem en excessief huilen) onder medici, consultatiebureaumedewerkers en ouders. Hypoallergene zuigelingenvoedingen zijn bij de drogist (en soms zelfs bij de supermarkt) zonder recept verkrijgbaar. Onder ‘hypoallergene voeding’ versta ik in dit artikel…
Reacties