Diagnostiek van voedselallergie bij kinderen

Klinische praktijk
P.L.P. Brand
A.E.J. Dubois
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:2188-90
Abstract

Samenvatting

- Voedselallergie is door de aspecifieke verschijnselen ervan niet betrouwbaar te diagnosticeren op basis van de klachten van de patiënt. Veel ouders denken dat hun kind allergisch is voor één of meer voedingsmiddelen; dit kan echter slechts in 20 van de gevallen bevestigd worden.

- Een voedselallergie kan niet worden aangetoond met laboratoriumdiagnostiek, omdat deze slechts sensibilisatie aantoont, en geen allergie. Veel kinderen met een sensibilisatie voor een bepaald voedingsmiddel kunnen dit voedingsmiddel probleemloos verdragen.

- De meest gebruikte vorm van diagnostiek van voedselallergie is de open eliminatie en provocatie, die in Nederland vooral op consultatiebureaus wordt uitgevoerd. Deze vorm van diagnostiek geeft echter een grote kans (> 50) op fout-positieve uitslagen.

- De betrouwbaarste manier om voedselallergie te diagnosticeren is het uitvoeren van de dubbelblinde, placebogecontroleerde voedselprovocatie. Deze test is op slechts enkele plaatsen in het land mogelijk.

- Voedselallergie komt bij 2,5 van de kinderen voor, maar wordt veel vaker ten onrechte beschouwd als de oorzaak van klachten bij jonge kinderen. Daarom past een kritische grondhouding wanneer ouders vermoeden dat hun kind allergisch is voor één of meer voedingsmiddelen.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:2188-90

Auteursinformatie

Isala Klinieken, Amalia Kinderafdeling, Postbus 10.400, 8000 GK Zwolle.

Hr.dr.P.L.P.Brand, kinderarts.

Universitair Medisch Centrum Groningen, Beatrix Kinderkliniek, Groningen.

Hr.prof.dr.A.E.J.Dubois, internist-allergoloog.

Contact hr.dr.P.L.P.Brand (p.l.p.brand@isala.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties