Samenvatting
Doel
Vaststellen hoeveel stappen er tijdens werkdagen in het ziekenhuis worden gezet door internisten en algemeen chirurgen en of er een verschil is tussen coassistenten, assistent-geneeskundigen en stafleden.
Opzet
Vergelijkend onderzoek.
Methode
De stappen van stafleden, assistent-geneeskundigen en coassistenten binnen de specialismen interne geneeskunde en algemene chirurgie werden geteld met behulp van een gevalideerde stappenteller. Deze 2 groepen artsen bestonden uit 131 proefpersonen uit 13 opleidingsziekenhuizen. Mogelijke factoren die het aantal stappen kunnen beïnvloeden, zoals leeftijd, geslacht, gewicht en lengte, werden genoteerd.
Resultaten
Er werden gemiddeld 5325 (uitersten: 1105-10.250) stappen per dag en 548 (143-1105) per uur gezet, bij een gemiddelde werkdag van 9,8 uur en gemiddeld 8,4 meetdagen. Gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht en hiërarchie bleek er geen significant verschil in gedane stappen tussen chirurgen en internisten (p = 0,097). Binnen de hiërarchische structuur werden na correctie ook geen verschillen aangetoond (p = 0,936). Leeftijd en ‘body-mass index’ (BMI) bleken de belangrijkste factoren in de verklaring voor het aantal genomen stappen. Stijging van 1 jaar in leeftijd kwam overeen met gemiddeld 5 stappen per uur minder op de werkvloer (p = 0,001); 1 punt op de BMI-schaal (+1 kg/m2) erbij betekende een afname van gemiddeld 20 stappen per uur (p = 0,001).
Conclusie
Na correctie voor verstorende factoren bleek dat de groepen artsen van algemene chirurgie en interne geneeskunde evenveel stappen zetten in het ziekenhuis. Binnen de hiërarchie werd geen verschil gemeten. De factoren leeftijd en BMI waren de belangrijkste voorspellende variabelen voor het aantal stappen per uur in deze onderzoekspopulatie.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:203-6
Reacties