Een uitdaging voor zorgverleners en maatschappij

Geneesmiddelverspilling verminderen

Perspectief
Charlotte L. Bekker
Bart J.F. van den Bemt
Helga Gardarsdottir
Antoine C.G. Egberts
Marcel L. Bouvy
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4812
Abstract

Te veel medicijnen gaan ongebruikt retour naar de apotheek. Of worden, erger nog, weggegooid. Een overzicht van mogelijkheden om deze verspilling tegen te gaan.

Samenvatting

Jaarlijks wordt er in Nederland voor minimaal 100 miljoen euro aan ongebruikte geneesmiddelen verspild. Deze verspilling heeft niet alleen economische consequenties, maar gaat ook gepaard met onnodige belasting van het milieu en suboptimale patiëntenzorg door therapieontrouw. De oorzaken van geneesmiddelverspilling zitten in de gehele geneesmiddelendistributie- en gebruiksketen; op het niveau van de fabrikant, de distributeur/groothandel, de voorschrijver, de apotheker en bij de patiënt, zowel in de thuissituatie als gedurende ziekenhuisopname. Bij het tegengaan van geneesmiddelverspilling zijn meerdere strategieën nodig, waaronder in ieder geval een preventieve aanpak. Voor een succesvolle uitkomst is betrokkenheid van alle stakeholders in de keten een vereiste. Het is belangrijk dat voorschrijvers zich bewust zijn van de omvang en de gevolgen van verspilling, en van de mogelijkheden om deze aan te pakken.

Auteursinformatie

Radboudumc, afd. Farmacie, Nijmegen: dr. C.L. Bekker, onderzoeker; prof.dr. B.J.F. van den Bemt, klinisch farmacoloog (tevens: Sint Maartenskliniek, Nijmegen). Universiteit Utrecht, afd. Farmaco-epidemiologie, Utrecht: dr. H. Gardarsdottir, senior onderzoeker; prof.dr. A.C.G. Egberts, ziekenhuisapotheker; prof. dr. M.L. Bouvy, apotheker.

Contact C. Bekker (charlotte.bekker@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

De in dit artikel genoemde haalbaarheidsstudie naar heruitgifte van ongebruikte nieuwe orale antikanker geneesmiddelen wordt mogelijk gemaakt door het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen.

Auteur Belangenverstrengeling
Charlotte L. Bekker ICMJE-formulier
Bart J.F. van den Bemt ICMJE-formulier
Helga Gardarsdottir ICMJE-formulier
Antoine C.G. Egberts ICMJE-formulier
Marcel L. Bouvy ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Gratis dit artikel lezen?

Maak met twee klikken een gratis account aan

Heb je al een account of een abonnement? Inloggen