Een praktische toepassing

Heruitgifte van dure orale oncolytica

Illustratie: Een pijl gemaakt uit pillen
Lisanne N. van Merendonk
Kübra Akgöl
Bastiaan Nuijen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:D8087
Abstract

Orale oncolytica zijn dure antikankermiddelen. Van deze dure medicijnen blijft regelmatig een deel ongebruikt, bijvoorbeeld aan het eind van de behandeling. Hoe kun je deze restanten veilig hergebruiken voor een volgende patiënt?

Orale oncolytica vormen een heterogene groep proteïnekinaseremmers die worden toegepast bij diverse soorten carcinomen en die doorgaans dagelijks en oraal worden gebruikt. Het betreft een groeiende groep dure antikankermiddelen, die de zorgkosten in Nederland steeds verder laten stijgen. Zo bedraagt de omzet aan orale oncolytica in het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) ziekenhuis jaarlijks circa € 56 miljoen.1

Hoewel therapietrouw bij orale oncolytica doorgaans hoog is, betekent dosisaanpassing of therapiebeëindiging vaak dat medicatie ongebruikt overblijft; deze wordt na inlevering vernietigd.2-4 Dit heeft niet alleen financiële gevolgen, maar belast tevens het milieu.4-6 Er zijn meerdere initiatieven om deze verspilling van medicijnen te verminderen, maar de implementatie hiervan is ingewikkeld of tijdrovend.

In dit artikel beschrijven we eerst de gangbare werkwijze en de nadelen daarvan, en vervolgens doen we een voorstel voor een gemakkelijk in de praktijk te implementeren methode om de verspilling van orale oncolytica terug te dringen.

De

Auteursinformatie

Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek, afd. Farmacie en Farmacologie, Amsterdam: drs. L.N. van Merendonk, aios ziekenhuisfarmacie; drs. K. Akgöl, en dr. B. Nuijen, ziekenhuisapothekers.

Contact L.N. van Merendonk (l.v.merendonk@nki.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Lisanne N. van Merendonk ICMJE-formulier
Kübra Akgöl ICMJE-formulier
Bastiaan Nuijen ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Oncologie
Dit artikel wordt besproken in#46 Kennis van de dood
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties