Epidemische verheffing van verscheidene genotypen van vancomycineresistente Enterococcus faecium in een academisch ziekenhuis

Onderzoek
E.M. Mascini
A.C.M. Gigengack-Baars
R.J. Hené
T.E.M. Kamp-Hopmans
A.J.L. Weersink
M.J.M. Bonten
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:2572-6
Abstract

Samenvatting

Na melding van een mogelijke relatie tussen een epidemische verheffing van vancomycineresistente enterokokken (VRE) in een naburig ziekenhuis en eerdere opname van 2 van de patiënten met deze VRE in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) werd in mei 2000 uitgebreide surveillance naar VRE-dragerschap in het UMCU gestart. In de onderzoeksperiode van 2 maanden werd VRE-dragerschap bij 51 patiënten op 9 van de 11 onderzochte verpleegafdelingen geconstateerd. Er waren 26 patiënten op 8 afdelingen gekoloniseerd met hetzelfde VRE-genotype als in het naburige ziekenhuis; verspreiding werd aangetoond op 3 afdelingen. Daarnaast waren 6 patiënten van één afdeling gekoloniseerd met een tweede genotype en 7 andere patiënten met een derde genotype, terwijl 12 patiënten drager waren van een uniek genotype. De meeste dragers werden aangetroffen op de afdeling Nefrologie/Gastro-enterologie en de dialyseafdeling. Uitgebreide maatregelen (zoals cohortverpleging, opnamestops, gebruik van schorten en handschoenen, desinfectiemaatregelen en restrictie van vancomycinegebruik) ingesteld op de 4 afdelingen waar verspreiding was aangetoond, leken effectief, maar op 3 afdelingen werd later opnieuw verspreiding aangetoond. Het feit dat patiënten regelmatig heropgenomen en overgeplaatst werden, lijkt hierbij een belangrijke rol te spelen. Bij geen van de 51 gekoloniseerde patiënten ontwikkelde zich een ernstige infectie met VRE.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, Heidelberglaan 100, 3584 CX Utrecht.

Eijkman-Winkler Instituut voor Microbiologie, Infectieziekten en Ontsteking, afd. Ziekenhuishygiëne en Infectiepreventie: mw.dr. E.M.Mascini en mw.dr.A.J.L.Weersink, artsen-microbiologen; mw. A.C.M.Gigengack-Baars en mw.T.E.M.Kamp-Hopmans, ziekenhuishygiënisten.

Divisie Interne Geneeskunde, afd. Nefrologie: dr.R.J.Hené, nefroloog.

Contact Divisie Interne Geneeskunde, afd. Infectieziekten & Aids: dr.M.J.M. Bonten, internist

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties