Diagnostiek en behandeling van gastro-oesofageale refluxziekte bij verstandelijk gehandicapten; richtlijnen van een multidisciplinaire consensuswerkgroep

Klinische praktijk
H. Gimbel
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:1161-5
Abstract

Samenvatting

- Gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ) komt bij mensen met een verstandelijke handicap vaker voor dan in de verstandelijk normaal begaafde bevolking. Bovendien komt de aandoening bij hen in ernstiger mate voor.

- GORZ is bij hen ondergediagnosticeerd, doordat zij de klachten van GORZ vaak niet (kunnen) aangeven. Daarom heeft een consensuswerkgroep van de Nederlandse Vereniging van Artsen werkzaam in de Zorg voor mensen met een verstandelijke handicap richtlijnen opgesteld.

- De werkgroep adviseert oesofagogastroduodenoscopie bij a-(alarm)symptomen: haematemesis, langdurig braken, en ijzergebrekanemie e.c.i. 24-uurs-pH-meting wordt aanbevolen bij b-symptomen (aspecifiek): recidiverende luchtweginfecties, voedingsproblemen, regurgiteren, rumineren, tandglazuurerosies.

- Over het algemeen is genezing met medicamenteuze behandeling (omeprazol of een andere protonpompremmer) te bereiken. Indien na 6 maanden optimale behandeling de symptomen niet verminderen, kan chirurgische behandeling worden overwogen.

Auteursinformatie

H.Gimbel, huisarts/arts voor verstandelijk gehandicapten, Esdégé-Reigersdaal, Postbus 195, 1700 AD Heerhugowaard.

Verantwoording

Namens de consensuswerkgroep waarvan de leden aan het einde van dit artikel worden genoemd.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties