Diagnostiek bij recidiverende bacteriële meningitis; een literatuurstudie

Onderzoek
C.J. Miedema
A.G. Zwaans-Hesselink
T.W. de Vries
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1992;136:2025-9
Abstract

Samenvatting

Bacteriële meningitis kan recidiveren door verschillende oorzaken. Dit artikel beschrijft een literatuurstudie naar deze onderliggende oorzaken, met als doel een efficiëntere diagnostiek. Onderscheiden kunnen worden: groep I, patiënten met een liquorlek na trauma of met een congenitale afwijking op KNO-gebied, en groep II, patiënten met een complementdeficiëntie.

De patiënten uit groep I waren jonger ten tijde van hun eerste meningitis dan de patiënten uit groep II. Zij hadden vaker otitiden en rinorroe en een anamnese met doofheid daterend van voor de meningitiden. Streptococcus pneumoniae was de belangrijkste verwekker, bij groep II werd vrijwel alleen Neisseria meningitidis gekweekt.

Liquorlekken bleken moeilijk te diagnostiseren. Lichamelijk onderzoek, schedelfoto en computertomografie met groot oplossend vermogen leidden tot de diagnose. Geconcludeerd wordt dat leeftijd, anamnese, lichamelijk onderzoek en liquorkweek van doorslaggevend belang zijn voor de richting van het vervolgonderzoek.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Groningen.

Afd. Kindergeneeskunde: mw.C.J.Miedema, assistent-geneeskundige (thans: Sophia Ziekenhuis, Postbus 10.400, 8000 GK Zwolle); T.W.de Vries, kinderarts.

Afd. Keel-, Neus- en Oorheelkunde: mw,A.G.Zwaans-Hesselink, KNO-arts.

Contact mw.C.J.Miedema

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties