De nauwkeurigheid van percentages; tabellen met betrouwbaarheidsintervallen

Klinische praktijk
Rümke, Chr.L.
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1976;120:2052-8
Eerste pagina van het artikel zoals het is gepubliceerd in het tijdschrift

Dit artikel is alleen beschikbaar als PDF.Lees de PDF

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

  



Kwaliteitssystemen, zoals ISO 15189, hebben deze oude publicatie actueel gehouden in het klinisch laboratorium, en wel om twee redenen: (1) de statistische beoordeling van de interpersonele proeven van de leucocyten differentiatie  en (2) als check bij de evaluatie van statistische software.
In deze laatste optiek werd teruggegerepen naar dit artikel bij de evaluatie voor het mogelijk gebruik van “ Confidence Intervals for the Binomial Distribution “ uit het Wolfram Demonstrations Project .(2)
Waar Rümke (1) opmerkt dat afrondingsprocedures de oorzaak zijn van verschillen, zijn wij de mening toegedaan, zoals blijkt uit deze simulatie, dat zij veroorzaakt zijn door een verschillende mathematische benadering van deze betrouwbaarheidsgrenzen. Uit tabel 1 van deze publicatie (1) blijkt aan de hand van de simulatie software dat de
Clopper-Pearson (3)  benadering door Rümke gebruikt werd.
 
Aan de hand van Figuur 1 blijkt immers dat de 95%-betrouwbaarheidsgrens voor n = 100 en een percentage van 10 % identiek is aan de Clopper-Pearson benadering
( 4,9 – 17,6 ). Overigens is in de latere edities van de Documenta Geigy (4) enige summiere toelichting te vinden – waar Rümke CL er zich over bekloeg dat deze ontbrak in eerdere edities - dat de Clopper-Pearson benadering inderdaad gebruikt werd voor het berekenen van deze betrouwbaarheidsintervallen.
Wanneer men zich beperkt tot het 95 % confidentie interval, tweehonderd getelde cellen en de Clopper-Pearson benadering is dit stukje (gratis) grafische software een goede vervanging van de bovengenoemde tabellen. Alleen zou de auteur (3) beter de naam Rümke aan zijn project toevoegen, een monument  van de medische statistiek ter ere en de penetratiegraad van zijn project dienende.

Demeter JJ, Schatteman KA, Van Den Eijnde CJ en De Schouwer PJ .
ZiekenhuisNetwerk Antwerpen ( ZNA ) : Laboratorium : unit Hematologie Noord.
 

 Literatuur
 
1. Rümke CL. De nauwkeurigheid van percentages ; tabellen met betrouwbaarheidsintervallen. Ned Tijdschr Geneeskd. 1976; 120 : 2052-8.
2. Confidence Intervals for the Binomial Distribution from The Wolfram Demonstrations Project. Contributed by : Tomas Garza.
3. Clopper et Pearson. Biometrika 1934; 26 : 404.
4. Diem K, Lentner C. Documenta Geigy Tables Scientifiques. 7e édition. CIBA-GEIGY Limited, Basle, Switzerland, 1978 : 189.