Hoe betrouwbaar is oogdrukmeting, welke meter is het nauwkeurigst en binnen welke grenzen liggen de normale waarden?

Klinische praktijk
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1991;135:1192

VRAAG 6. Ons bereiken diverse berichten over de betrouwbaarheid van oogdrukmeting. Wat is bekend over de nauwkeurigheid van de tonometer volgens Schiøtz, de Heine-screeningstonometer en de non-contact-tonometer gebruikt door de opticien. Geldt 22 mmHg nog steeds als grenswaarde waarboven men van glaucoom spreekt?

ANTWOORD. Er zijn veel vormen van glaucoom, maar in de dagelijkse praktijk bedoelt men meestal het open-kamerhoekglaucoom of glaucoma simplex. Dit werd van oudsher beschouwd als een ziekte gekenmerkt door een trias van hoge oogdruk, papilexcavatie en gezichtsvelduitval. Op statistische gronden heeft men aan de hand van populatie-onderzoekingen de bovengrens voor de normale oogdruk als 22 mmHg genomen.

De opvattingen over glaucoom zijn de laatste jaren sterk veranderd. Heeft iemand een oogdruk boven de 22 mmHg zonder papilexcavatie of gezichtsvelduitval, dan spreekt men niet van glaucoom maar van oculaire hypertensie en wanneer de drukken niet hoger dan 30 mmHg oplopen, behandelen veel oogartsen oculaire hypertensie niet. Ook…

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties