De coschappen vormen een cruciaal onderdeel van de geneeskundeopleiding. Tijdens de coschappen leert de student in toenemende mate om zelfstandig patiëntenzorg te verlenen, en de opgedane ervaringen dragen bij aan de keuze voor een vervolgopleiding.1 Vanwege dit grote belang mag men van faculteiten Geneeskunde verwachten dat zij hun best doen om de kwaliteit van de coschappen zo goed mogelijk te bewaken en waar mogelijk te verbeteren.
Samenvatting
Doel
Onderzoeken hoe de kwaliteitsbewaking van de coschappen in Nederland is vormgegeven, welke instrumenten voor dit doel beschikbaar zijn en hoe Nederlandse coassistenten denken over de huidige evaluatie van de coschappen.
Opzet
Documentanalyse, literatuuronderzoek en enquête.
Methode
In 2017 vroegen we alle 8 medische faculteiten om hun procedure en instrumenten voor de evaluatie van de kwaliteit van de coschappen met ons te delen. We doorzochten verschillende databases om alle gepubliceerde instrumenten te vinden die zijn ontwikkeld om de kwaliteit van coschappen te meten. In hetzelfde jaar zetten we ook een enquête uit onder 15 coassistenten per faculteit met vragen over de huidige en gewenste evaluatie van de coschappen.
Resultaten
Alle 8 faculteiten stuurden gedetailleerde informatie over de inhoud en procedure van de kwaliteitsevaluatie van de coschappen. Alle faculteiten gaven aan dat zij de kwaliteit van elk coschap cyclisch meten met evaluaties door de coassistenten. Hiervoor gebruikt elk faculteit haar eigen vragenlijst; geen van deze lijsten is gevalideerd. Het literatuuronderzoek leverde slechts twee instrumenten op die specifiek voor kwaliteitsevaluatie van coschappen zijn ontwikkeld, maar die niet voor de Nederlandse taal of opleidingssituatie zijn gevalideerd. Coassistenten vonden dat er te weinig merkbaar wordt gedaan aan verbeteracties naar aanleiding van hun evaluaties. Zij prefereerden een korte, uniforme vragenlijst met vragen over de inhoud, sfeer en organisatie van het coschap.
Conclusie
De kwaliteitscyclus van de coschappen in Nederland kan worden verbeterd wat betreft uniformiteit en implementatie van verbeteracties. Er is behoefte aan standaardisatie van de kwaliteitscyclus van de coschappen en aan ontwikkeling van een gevalideerd Nederlands meetinstrument hiervoor.
Reacties