Selectieve fasciëctomie versus percutane naaldfasciotomie

Behandeling van de ziekte van Dupuytren

Handen
Dubbelpublicatie
Dieuwke C. Broekstra
Bente A. van den Berge
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:D8207
Abstract

De ziekte van Dupuytren kan leiden tot kromstand van de vingers. Na chirurgische behandeling kan deze kromstand recidiveren, wat een nieuwe ingreep nodig maakt. Bij welke operatietechniek is zo’n heroperatie het minst vaak nodig?

Samenvatting

Doel

Schatten wat het risico is op herbehandeling na een selectieve fasciëctomie of percutane naaldfasciotomie vanwege de ziekte van Dupuytren, op de korte en lange termijn.

Opzet

Prospectief cohortonderzoek.

Methode

Met behulp van ‘frailty’-modellen schatten we het risico op herbehandeling binnen 1, 3, 5, 10 en 20 jaar.

Resultaten

Onder patiënten die op 60-jarige leeftijd voor het eerst behandeld waren was het risico op herbehandeling binnen 10 jaar na een behandeling met selectieve fasciëctomie 8% (95%-BI: 3-13) voor mannen en 4% (95%-BI: 1-8) voor vrouwen zonder eerstegraads familielid met de ziekte van Dupuytren. Na een percutane naaldfasciotomie was dit respectievelijk 69% (95%-BI: 52-86) en 46% (95%-BI: 16-77). Een jongere leeftijd ten tijde van eerste behandeling gaf een hoger risico op herbehandeling. Het geslacht en het al dan niet hebben van een eerstegraads familielid met de ziekte hadden geen statistisch significante invloed op de schattingen.

Conclusie

Selectieve fasciëctomie had een langduriger effect dan percutane naaldfasciotomie. Deze kennis draagt bij aan betere gezamenlijke besluitvorming (‘shared decision making’).

Auteursinformatie

Rijksuniversiteit Groningen, UMCG, afd. Plastische Chirurgie, Groningen: dr. D.C. Broekstra, epidemioloog (tevens: afd. Genetica, Eurocat Registratie Noord Nederland); dr. B.A. van den Berge, anios plastische chirurgie.

Contact D.C. Broekstra (d.c.broekstra@umcg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Dieuwke C. Broekstra ICMJE-formulier
Bente A. van den Berge ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties