Acute blindheid bij metformine-geassocieerde lactaatacidose

Oog met een bliksemschicht erin
Ramsha Iqbal
Brigitta Scheerman
Niels Hakkens
Stephanie Koster
Rob J.L. Klaassen
Jacob W. Bosma
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:D8159
Abstract

Beste collega’s,Dit artikel gaat over lactaatacidose als complicatie van het gebruik van metformine. De patiënte met de lactaatacidose was acuut blind geworden. Hoe liep dit af? En kun je deze complicatie voorkómen?

Samenvatting

Lactaatacidose is een zeldzame metabole complicatie die kan optreden bij patiënten met diabetes mellitus type 2 die metformine gebruiken. Wij zagen een 79-jarige vrouw met een metformine-geassocieerde lactaatacidose als gevolg van een acute nierinsufficiëntie op basis van een gastro-enteritis. De patiënte rapporteerde een acute visusdaling, wat in de literatuur wordt beschreven als een zeldzame uiting van een metabole acidose (ongeacht de onderliggende oorzaak). Hemodialyse resulteerde in afname van de acidose en herstel van de visus. Patiënten die metformine gebruiken dienen geïnstrueerd te worden om bij intercurrente ziekten, zoals dehydratie bij een gastro-enteritis, tijdelijk te stoppen met metformine, al dan niet in overleg met de behandelend arts.

Auteursinformatie

Zaans Medisch Centrum, Zaandam, afd. Interne Geneeskunde: dr. R. Iqbal, aios interne geneeskunde; dr. R.J.L. Klaassen, internist-nefroloog; drs. J.W. Bosma, internist-hematoloog; afd. Spoedeisende Hulp: B. Scheerman, BSc, semi-arts; afd. Intensive Care: drs. N. Hakkens, anios intensive care; drs. S. Koster, anesthesioloog-intensivist.

Contact R. Iqbal (iqbal.r@zaansmc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Ramsha Iqbal Niet beschikbaar
Brigitta Scheerman ICMJE-formulier
Niels Hakkens ICMJE-formulier
Stephanie Koster ICMJE-formulier
Rob J.L. Klaassen ICMJE-formulier
Jacob W. Bosma ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

In het stuk schrijven de auteurs dat blindheid een mogelijk gevolg is van ernstige metabole acidose, o.a. gezien in het geval van een methanolintoxicatie. Het mechanisme achter blindheid bij methanolintoxicatie is, echter, anders verklaarbaar dan door metabole acidose. Methanol wordt in de lever door alcohol dehydrogenase (ADH) gemetaboliseerd tot mierenzuur, een organisch zuur dat langzaam wordt geëlimineerd en sterk neurotoxisch is. Uit dierstudies blijkt dat na methanolintoxicatie, de hoogste concentraties van het mierenzuur zich bevinden in de retina, glasvocht en bloed. Mierenzuur inhibeert cytochroom-c-oxidase, een essentieel molecuul in de oxidatieve fosforylering, waardoor de cellen van de nervus opticus en het netvlies door histotoxische hypoxie afsterven. Dit is een irreversibel proces dat binnen 12-48 uur na een (ernstige) methanolintoxicatie optreedt. Tijdige behandeling met fomepizol remt de productie van mierenzuur door de inhibitie van ADH, waardoor ernstige retinale schade kan worden voorkomen. Methanol kan daarna middels hemodialyse uit de circulatie worden verwijderd.

 

Een high anion-gap metabole acidose door de metabolisering van methanol tot mierenzuur is wel een symptoom van een methanolintoxicatie, maar de blindheid die in het geval van zo'n intoxicatie wordt gezien moet niet geacht worden over te gaan op het moment dat de acidose gecorrigeerd wordt.

Wouter Pijper, arts-toxicoloog, anios interne geneeskunde
Literatuur

Liberski S, Kaluzny BJ, Kocięcki J. Methanol-induced optic neuropathy: a still-present problem. Arch Toxicol. 2022 Feb;96(2):431-451. doi: 10.1007/s00204-021-03202-0. Epub 2022 Jan 6. PMID: 34988610; PMCID: PMC8731680.

 

Roberts DM, Yates C, Megarbane B, Winchester JF, Maclaren R, Gosselin S, Nolin TD, Lavergne V, Hoffman RS, Ghannoum M; EXTRIP Work Group. Recommendations for the role of extracorporeal treatments in the management of acute methanol poisoning: a systematic review and consensus statement. Crit Care Med. 2015 Feb;43(2):461-72. doi: 10.1097/CCM.0000000000000708. PMID: 25493973.